jaktak.cz

Jak vybrat záclonu

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat záclonu | rady a tipy. I přesto, že internet nabízí širokou škálu záclon a dalších bytových doplňků, často bývá lepší vidět záclonu na vlastní oči, mimo jiné i kvůli tomu, že zobrazení barev na monitoru nemusí být přesné. Aby Vaše záclona ladila s interiérem, doporučuje se vyfotit si místnost před návštěvou kamenné prodejny. Jedině tak zajistíte, že nekoupíte omylem jiný odstín. Dejte pozor také na velmi výrazné vzory, které jsou zpočátku přitažlivé, ale nemusí se nakonec do bytu hodit, nebo se okoukají. Sáhnout po nich můžete, pokud je Váš byt jinak celkově jednoduše zařízený.

Jakou zvolit šířku? Každá záclona by měla být kvůli řasení nejméně dvakrát širší než okno samotné, pečlivě si tedy šíři okna přeměřte. Nezapomeňte také na přesah zhruba 30 cm z každé strany.

Co je potřeba

metr

Krok 1

Krátké záclony

Do místností s malými okny, kde se navíc často tvoří páry, tj. v kuchyni, popřípadě v koupelně, je vhodné pořídit krátké záclony. Obzvláště v koupelně ale buďte obezřetní a pořádně větrejte, abyste zabránili tvorbě plísní. Pro vyznavače romantického stylu se nabízí možnost přidat pod kuchyňskou záclonu ještě krátký pruh záclony připevněný na tyčce, což vypadá pěkně zejména na chalupě či v jinak rustikálně navrženém objektu.

Krátké záclony se skvěle hodí i do vikýřových okének.

Krok 2

Dlouhé záclony

V obýváku, ložnici nebo dětském pokoji vypadají krásně klasické dlouhé záclony.

V obývacím pokoji se obzvláště vyplatí mít záclonu sladěnou s nábytkem a celkovým stylem. Přece jen v něm trávíme nejvíce času, a to ještě za denního světla. Zamyslete se tedy, jaké vzory a barvy u Vás převládají a vyberte podle toho vzdušnou záclonu, kterou lze zkombinovat s výraznějšími závěsy pro oživení.

V dětském pokoji se nebojte se vzory experimentovat, děti určitě nebudou proti. Ložnice je naopak místem odpočinku, proto si pořiďte raději záclony s jemnějším designem. Ty se dají doplnit žaluziemi pro zajištění soukromí a pokojného spánku.

Krok 3

Bez záclon

V obývacím pokoji s francouzskými okny nebo se vstupem na verandu se často záclona vynechává úplně. Pro zastínění je lepší koupit rolety, které Vám večer dopřejí více soukromí a zároveň nevadí při pohybu z domu a zpět.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-zaclonu.html