jaktak.cz

Jak připravit vajíčkovo-celerovou pomazánku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Vajíčkovo-celerová pomazánka | recept. Jestliže nevíte, jak zdravě využít zbylá velikonoční vejce nebo si prostě jen chcete připravit rychlou a jednoduchou večeři, vyzkoušejte náš recept na vajíčkovo-celerovou pomazánku. S postupem, jak připravit vajíčkovo-celerovou pomazánku, Vás seznámí následující řádky.

Co je potřeba

  • 6 vajec vařených natvrdo
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 jarní cibulky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek, čerstvá pažitka či petrželka

Krok 1

Vejce obsahují celou řadu cenných látek. Nalezneme v nich zejména vitamíny skupiny B, vitamíny A, D, E, biotin, z minerálů pak železo, vápník, zinek, fosfor, jód, selen a další.

Řapíkatý celer je zdrojem vitamínů A, C a E, vitamínů skupiny B, karotenu, vlákniny, fosforu, draslíku, vápníku, železa a dalších pro náš organismus nezbytných látek. Podporuje činnost ledvin, zlepšuje trávení, má protizánětlivé účinky, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, bojuje proti překyselení organismu, zlepšuje zrak a pomáhá hubnout.

Jarní cibulka pomazánku obohatí o výbornou chuť a navíc jí dodá spoustu vitamínů (např. vitamíny A, C, K a vitamíny skupiny B), minerálů (fosfor, mangan, vápník, hořčík, zinek, měď, železo a další). Jarní cibulka má antibakteriální a protiplísňové účinky, harmonizuje krevní tlak, podporuje trávení, působí pozitivně na dýchací cesty a srdce.

Krok 2

A jaký je postup?

 Vejce oloupeme a rozmixujeme, přidáme k nim omytý a na kousky nakrájený řapíkatý celer a bílé části jarní cibulky. Vše promixujeme tak, aby v pomazánce zůstaly i větší kousky.

Krok 3

Do směsi vajec a zeleniny přidáme zakysanou smetanu, případně je možné smíchat zakysanou smetanu či bílý jogurt s trochou majonézy. Pomazánku ochutíme solí, pepřem, čerstvě mletým muškátovým oříškem a nasekanou pažitkou či petrželkou. Vše důkladně promícháme.

Krok 4

Pomazánku necháme vychladit a poté ji můžeme podávat s libovolným pečivem a čerstvou zeleninou. Pomazánku dozdobíme na kousky posekanými zelenými částmi jarních cibulek a čerstvými bylinkami. Ať Vám chutná!

Aby žloutky zůstaly po uvaření žluté, vařte vejce asi 10 minut.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-vajickovo-celerovou-pomazanku-recept.html