jaktak.cz

Jak bojovat s jarní únavou přírodní cestou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak bojovat s jarní únavou přírodní cestou | rady a tipy. Jarní únava postihuje část populace již od dob našich předků. Pokud i Vy na jaře trpíte neustálou únavou, apatií, bolestmi hlavy, častými změnami nálady a horším stavem pokožky, vlasů a nehtů, může se tento problém týkat i Vás. Nemusíte však zoufat, existují účinné rady, jak s jarní únavou zatočit a to pouze pomocí úpravy jídelníčku, užívání bylinek a dalších přírodních prostředků. Tipy, jak bojovat s jarní únavou přírodní cestou, si přečtěte v následujícím článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

V první řadě je dobré omezit nebo nejlépe zcela vyloučit alkohol a kouření, červené maso a uzeniny, bílý cukr a bílou pšeničnou mouku. Do stravy zařaďte ryby, ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, ořechy, klíčky a semínka.

Na jaře tělu také musíme dodat následující cenné látky:

  • Vitamín D – Po zimě, kdy se obvykle potýkáme s nedostatkem slunečního záření, trpí organismus nedostatkem vitamínu D, jenž může způsobovat únavu a ospalost, padání vlasů, bolesti svalů a zvýšenou nemocnost. Vitamín D nalezneme v tučných rybách jako je např. losos, sardinky, dále v tresčích játrech, ústřicích, krevetách či vaječném žloutku. Jeho nejlepším zdrojem je pak samozřejmě sluneční záření.
  • Vitamín C – Nedostatek vitamínu C se může projevovat únavou, podrážděností a sklonem k infekcím. Mezi potraviny obsahující největší množství vitamínu C patří zejména rakytník, šípky, černý rybíz, jahody či křen. Na jaře pak určitě konzumujte medvědí česnek, řeřichu a listy bršlice kozí nohy, kopřivy a jitrocelu.
  • Vitamíny skupiny B – Mezi příznaky nedostatečného množství vitamínů skupiny B v těle patří únava, padání vlasů, afty a kožní problémy. Vitamíny skupiny B jsou obsaženy zejména v luštěninách, vejcích, kvasnicích, kapustě, v různých druzích ořechů a celozrnného pečiva.
  • Železo – Železo (obzvláště v kombinaci s vitamínem C, jenž usnadňuje jeho vstřebatelnost) působí proti únavě, depresím, bolestem hlavy a zlepšuje stav vlasů, kůže a nehtů. Konzumujte ovesné vločky, játra, klíčky, semínka či mořské řasy. Železo najdete i v již zmíněných kopřivách.
  • Hořčík – Hořčík přispívá ke snížení únavy a vyčerpání, navíc pomáhá také proti bolestem hlavy. Vyskytuje se např. v banánech, zelené listové zelenině, oříšcích, luštěninách, mořských rybách a hořké čokoládě.

Důležitý je také pravidelný pitný režim – je možné střídat neperlivou vodu, zelené, ovocné a bylinkové čaje, minerální vodu a ředěné čerstvé zeleninové a ovocné šťávy.

Krok 2

Nejprve je vhodné provést jarní očistu těla pomocí čajů z detoxikačních bylinek (např. kopřivy dvoudomé či smetanky lékařské). Třezalkový čaj Vám pomůže při nedostatku energie a přetrvávající únavě. Dále můžete užívat ženšen či guaranu.

Krok 3

Následující druhy éterických olejů Vám pomohou povzbudit a osvěžit tělo i mysl nebo zlepšit koncentraci: rozmarýn, grapefruit, máta peprná, skořice či sladký pomeranč.

Krok 4

Dbejte také na dostatečný spánek (alespoň 8hodinový) a pravidelně se hýbejte na čerstvém vzduchu, postačí i procházky.

 

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bojovat-s-jarni-unavou-prirodni-cestou.html