jaktak.cz

Jak využít smetanku lékařskou – pampelišku

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít smetanku lékařskou – pampelišku | tipy a recepty. Kdo by neznal všudypřítomné žluté květy, které se posléze změní na ochmýřené koule na stonku? Samozřejmě je řeč o pampeliškách čili smetance lékařské. Tato léčivá bylinka má tolik způsobů využití, až se to zdá téměř neuvěřitelné. Pro léčebné účely můžete použít kteroukoliv část bylinky. V následujícím článku se dozvíte, jak smetanku lékařskou využít.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Smetanka lékařská je vytrvalá bylina, která roste téměř všude kolem nás a kvete v období od dubna do srpna. Smetanku lékařskou (stejně jako ostatní druhy bylinek) sbíráme na čistých místech v přírodě, vyhýbáme se silnicím a městskému znečištění.

Krok 2

Jak využít jednotlivé části smetanky lékařské?

  • Kořen smetanky lékařské se sbírá od března do dubna nebo od srpna do září. Kořen před sušením, které musí probíhat pomocí umělého tepla, důkladně omyjte a osušte.

Sušený kořen se užívá ve formě čaje, který připravíte následujícím způsobem: 1 vrchovatou lžičku sušeného kořene krátce povaříme v 250 ml vody a poté čaj scedíme. Čaj snižuje hladinu cholesterolu a také vysoký krevní tlak, harmonizuje hladinu cukru v krvi, podporuje trávení, odvodňuje, detoxikuje játra a ledviny a zlepšuje jejich stav, má protirakovinné účinky, léčí kožní onemocnění (např. ekzémy, lupénku či akné). Pijeme jej 2 – 3x denně.

Krok 3

  • Listy je možné sbírat po celé vegetační období. Sušíme je na stinném a dobře provzdušněném místě, během sušení listy několikrát otočíme.  Čaj ze sušených listů má podobné účinky jako čaj z kořene.

Čerstvé mladé listy pampelišky se používají pro přípravu salátů či smoothie, výborné je i pampeliškové pesto. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C a D, vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku, hořčíku, zinku a železa.

Krok 4

  • Květy (spolu se stvolem) taktéž sbíráme po celou vegetační dobu, musíme je však spotřebovat čerstvé, květy nejsou vhodné k sušení. Květy i stvoly můžete přidat do jarního salátu, jsou velmi vhodné pro očistu a podporu funkce jater a žlučníku, pomohou při léčbě hepatitidy, dny, revmatismu a cukrovky, a dodají energii.

Z květů si zkuste vyrobit výborný pampeliškový med nebo sirup, jde to i za studena, čímž zachováte mnohem více cenných látek. Pro přípravu nevařeného pampeliškového sirupu potřebujeme asi litr čerstvých pampeliškových květů, které nemyjeme, pouze je rozložíme v tenké vrstvě na stole a necháme vylézt případné broučky a další hmyz. Poté květy nasypeme do velké vysterilizované sklenice, zasypeme je 400 – 500 gramy třtinového cukru a sklenici uzavřeme. Postavíme ji na teplé a slunečné místo, sklenici několikrát denně protřepeme. Po 2 dnech do sklenice přilijeme 200 ml vody a sklenici opět uzavřeme a ještě den necháme stát na okně nebo jiném teplém a slunečném místě. Sirup přecedíme a přelijeme do čistých skleniček. Poslouží Vám k ochucení vody či čaje.

  • Smetanku lékařskou neužívejte v těhotenství, vyšší dávky této bylinky dokážou vyvolat menstruaci.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-smetanku-lekarskou-pampelisku.html