jaktak.cz

Jak bojovat proti lupům přírodní cestou

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak bojovat proti lupům přírodní cestou | rady a tipy. Trápí Vás pokožka hlavy a vlasy plné lupů? Pokud se jich nemůžete zbavit používáním komerčních šamponů a dalších přípravků pro jejich odstranění, vyzkoušejte sílu bylinek a dalších přírodních prostředků, které Vám pomohou proti lupům účinně bojovat bez použití chemie. Poradíme Vám také, jak upravit Váš jídelníček, abyste léčbě lupů napomohli.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Lupy jsou šupinky kůže, jež odpadávají ve větších shlucích, než je běžné u pokožky ostatních částí těla. Často je doprovází nepříjemné svědění. Mohou být zapříčiněny hormonálními změnami a s nimi spojenou nadprodukcí kožního mazu, stresem, nedostatečnou nebo nadměrnou hygienou, používáním příliš agresivní vlasové kosmetiky, nevhodnou pokrývkou hlavy, nedostatkem některých cenných látek v organismu, poruchou imunity, častými změnami teplot, apod. Příčinou lupů může být i některé kožní onemocnění – např. lupénka či seboroická dermatitida.

Do stravy zařaďte potraviny obsahující vitamíny skupiny B, betakaroten, selen, zinek, omega-3 mastné kyseliny (zejména čerstvé ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, luštěniny, mořské řasy, semínka, tučné ryby a ořechy). Dbejte také na dostatečný pitný režim. Vyhýbejte se bílému cukru, sladkostem, polotovarům a uzeninám.

Krok 2

Jaké přírodní ingredience působí proti lupům?

  • Kokosový olej – Kokosový olej má fungicidní, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vmasírujte jej do vlasů a nechte několik hodin (nebo klidně přes noc) působit. Potom vlasy umyjte.
  • Citronová šťáva – Citronová šťáva pomáhá regulovat pH pokožky, brání množení kvasinek a čistí vlasy. Smíchejte lžíci citronové šťávy se lžičkou oleje a směs naneste do vlasů, promasírujte vlasovou pokožku. Poté vlasy umyjte jemným šamponem.
  • Jablečný ocet - Jablečný ocet bojuje proti lupům a svědění vlasové pokožky, navíc brání vypadávání vlasů, dodává jim lesk a účinně je čistí. Má antiseptické a antimykotické vlastnosti. Tři lžíce jablečného octa rozmíchejte v hrnku vody a poté připraveným roztokem opláchněte vlasy po umytí šamponem, nechte jej působit asi 2 minuty a poté už vlasy omyjte pouze čistou vodou. Použijte nejlépe nepasterizovaný a nefiltrovaný jablečný ocet.

Krok 3

Jaké bylinky použít pro léčbu lupů?

  • Čínský ibišek – Sušený nebo čerstvý čínský ibišek se úspěšné používá i v ajurvédské medicíně. Pomůže Vám nejen proti lupům, ale také proti roztřepeným konečkům vlasů a jinému poškození. Stačí ve vodní lázni rozpustit kokosový olej, přidat do něj čerstvé či sušené květy ibišku a nechat je několik hodin louhovat. Poté vychladlý kokosový olej naneseme do vlasů jako masku a necháme jej půl hodiny působit. Následně vlasy umyjeme jemným přírodním šampónem.
  • Bříza bělokorá – Odvar nebo nálev z listů břízy bělokoré se odedávna používá k oplachování vlasů. Hrst sušených listů zalijte litrem vařící vody a nechte 15 minut louhovat. Nálev poté nechte vychladnout a po umytí vlasů šamponem jej použijte k jejich opláchnutí.
  • Mezi další bylinky, které můžete použít k oplachování vlasů proti lupům, patří heřmánek pravý, rozmarýn lékařský, kopřiva dvoudomá, šišky chmelu otáčivého, lopuch plstnatý nebo přeslička rolní.

Krok 4

Využijte také éterické oleje, které můžete přidat do šampónu, kondicionéru či vlasové masky. Proti lupům jsou vhodné následující éterické oleje: tea tree, rozmarýn, citronela, eukalyptus, levandule, tymián, cypřiš, šalvěj, citron a další.

Pro mytí vlasů používejte jemnou a nedráždivou vlasovou kosmetiku, nejlépe přírodní.

  • Ověřte si, že netrpíte alergií na žádnou ze složek, které jsou obsažené ve Vaši podomácku připravené péči o vlasy.
  • Éterické oleje mohou vzácně vyvolat alergickou reakci, proto je doporučováno udělat před jejich použitím kontrolní test a vyzkoušet je nejprve na jemné kůži na zápěstí.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bojovat-proti-lupum-prirodni-cestou.html