jaktak.cz

Jak pěstovat „pomlázkovník“

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat „pomlázkovník“ | rady a tipy. Jestliže se chystáte plést letos na Velikonoce pomlázky, zhotovte si jednu navíc. Zkuste si z ní vypěstovat strom „pomlázkovník“, jenž díky své originalitě skvěle zkrášlí Vaši zahradu. Květy vrby navíc poskytnou první jarní potravu včelám. Chcete-li se dozvědět postup, jak „pomlázkovník“ zasadit a pěstovat, přečtěte si následující článek.

Co je potřeba

Co je potřeba:

  • Čerstvě upletená pomlázka z vrbového proutí
  • Voda
  • Kořenový stimulátor

Krok 1

Vrba je velmi nenáročný strom či keř, který se spokojí i s místem, kde by Vám skoro žádné jiné rostliny ani nerostly, např. v podmáčené půdě, můžete ji proto umístit třeba k zahradnímu jezírku. Vrby jsou totiž vlhkomilné a náročné na zálivku. Nejlépe se jim daří na slunečném místě, ale snesou i polostín. Nemají téměř žádné nároky na zeminu, vyhovuje jim propustná neutrální hlinitopísčitá půda.

Krok 2

Pro pletení pomlázek se hodí zejména proutí vrby bílé, vrby košíkářské, ale i z jiných druhů vrby mimo vrby smuteční, jež má příliš měkké proutky.

Krok 3

Jaký je postup?

Pomlázku vložíme na 12 hodin do kořenového stimulátoru (postupujte dle návodu na obalu). Následně pomlázku zasadíme do předem vykopané díry o hloubce zhruba 15 centimetrů. Po zasazení ji důkladně zalijeme.

Krok 4

Pupeny pučící na budoucím kmenu zaštipujeme. Vrbu v prvních letech pravidelně zaléváme. Zmlazovací řez, kterým můžete stromek tvarovat či regulovat jeho velikost, se provádí každoročně na jaře.

Pomlázka by měla být opravdu čerstvě upletená, neporušená a nepolámaná.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-pomlazkovnik.html