jaktak.cz

Jak upéct jehněčí špízy | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

 Jak upéct jehněčí špízy | recept. Jehněčí maso patří k jarnímu jídelníčku. O jeho spjatosti s jarním obdobím a především obdobím Velikonoc svědčí i obliba pečení sladkých velikonočních beránků, které měly v dřívějších dobách nahradit právě drahé jehněčí maso. Pokud vám však toto maso moc nevoní (skopové má opravdu nepříliš vábný pach, jehněčí sice o něco méně, ale přesto je to znát), nebo s ním nemáte zkušenosti, není nic jednoduššího, než ho „schovat“ do špízů. Bude rychle hotové a díky marinádě i skvěle šťavnaté. Ideální přílohou jsou brambory pečené přímo se špízy, nasáknou šťávou z masa a získají výbornou chuť. 

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 4 porce:

 

  • 300 g jehněčího masa
  • 200 g kuřecích stehenních plátků
  • 150 g jater
  • několik plátků anglické slaniny
  • případně libový párek (nemusí být)
  • 2 zelené (bílé) papriky
  • 2 cibule
  • 8–10 brambor

Krok 1

V prvním kroku si přichystáme veškeré ingredience, které budeme napichovat na špíz. Maso odblaníme, případně zbavíme jiných nežádoucích kousků. Oba druhy nakrájíme na podobně velké kousky. Játra opláchneme v mléce, zbavíme žlučovodů a blan a také nakrájíme

Krok 2

Anglickou slaninu natrháme nebo nařežeme na větší kostky, aby při přeložení odpovídaly velikosti masových kousků. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji podobně. Párek nasekáme na kolečka. Cibuli nyní nezpracováváme, ze špízů stejně padá, tak ji přidáme později s bramborami.

Krok 3

Nyní si vezmeme špejle s hrotem, nebo kovové jehlice. Postupně napichujeme jednotlivé kousky, aby se pravidelně střídaly. Jakmile máme špejle plné, rozložíme je na plech nebo větší pekáč. Pokud děláme větší množství, můžeme naskládat na dva pekáče, aby se ke špízům vešly ještě brambory. 

 

Krok 4

Na marinádu prošleháme v mističce trochu oleje s pepřem, mletou paprikou, případně přisypeme i trochu pálivé nebo uzené papriky. Nakonec přisypeme sušené bylinky. Rozhodně nesolíme, játra by ztvrdla. S konečným dochucením tedy počkáme, až budou upečená. Marinádou potíráme špízy. Asi polovinu marinády odložíme a pomažeme jí špízy až při otáčení během pečení. Až do této chvíle si pokrm můžete připravit v předstihu. Takto můžete špízy nechat odležet klidně do druhého dne. V dalším kroku předehřejeme troubu na 200 °C. Brambory vydrhneme a i se slupkou nakrájíme na špalíky. Cibuli oloupeme, přeřízneme na poloviny a nakrájíme na plátky. Potom obě ingredience rozhodíme po pekáči mezi špízy, zalijeme trochou slunečnicového oleje, promícháme a vložíme do trouby. 

Krok 5

 Vše pečeme asi 20 minut, poté pekáč vyjmeme z trouby, špízy otočíme a spodní stranu namažeme zbylou marinádouDo hodiny by mělo být hotovo, pokud by se vám během pečení zdálo, že maso ještě potřebuje chvilku a přitom se některé kousky začínají připékat, přikryjte pekáč alobalem. Ihned podávejte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-jehneci-spizy-recept.html