jaktak.cz

Jak uvařit staročeské dušené zelí s nudlemi | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Staročeské dušené zelí s nudlemi | recept. V knize Česká strava lidová jsem znovu objevila recept, na který si mlhavě vzpomínám – těstoviny s dušeným hlávkovým zelím. Tenkrát před mnoha lety to pro mě byl trest, jíst tuto kombinaci u babičky na prázdninách. Z nostalgie jsem dušené zelí s nudlemi zkusila uvařit rodině a musím uznat, že teď už mi chutnalo. Zkusíte dušené zelí podle uvedeného receptu také? 

Co je potřeba

  • 400 g hlávky zelí
  • 400 g širokých nudlí nebo fleků
  • 1 středně velká cibule
  • 200 g anglické slaniny (možno nahradit škvarky)
  • 1 lžíce tuku z vyškvařené slaniny
  • kmín
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • zelená petržel

Krok 1

Nejprve si připravte slaninu. Na tuku, který slanina pustí, se bude smažit cibulka pod zelí. Slaninu vyberte spíše libovější, s tenkými proužky tuku. Nakrájejte ji na kostky a vypečte z ní tuk. Tuk slijte a uschovejte, bude se v kuchyni hodit.

Krok 2

Na malém množství tuku ze slaniny opražte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte na nudličky nakrouhané hlávkové zelí. Okořeňte kmínem a posolte. Několik minut ho míchejte v nezakryté nádobě. Vyprchají z něj čpavé látky. Když zelí zavadne, přikryjte nádobu poklicí a duste do změknutí. Občas zelí promíchejte, abyste zabránili připálení. Podlévání vodou není třeba, zelenina uvolní dostatek tekutiny.

Krok 3

Mezitím, co se dusí zelí, uvařte těstoviny. Mohou to být široké nudle nebo fleky. Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka a hotové sceďte do mísy.

Krok 4

K těstovinám přidejte dušené zelí, kostičky opečené slaniny a prolisujte 3 stroužky česneku. Důkladně promíchejte a přidejte nakrájenou petrželovou nať. Ihned podávejte. Na talíři ozdobte snítkou petržele, jako příloha se hodí houby ve sladkokyselém nálevu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-staroceske-dusene-zeli-s-nudlemi-recept.html