jaktak.cz

Jak využít hluchavku bílou | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít hluchavku bílou | rady a tipy. Hluchavka bílá je léčivá bylinka podobající se svým vzhledem i některými účinky kopřivě dvoudomé. Na rozdíl od kopřivy však hluchavka při dotyku nepálí a kvete krásnými a voňavými bílými květy. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jaké léčivé účinky má hluchavka bílá a také, jak ji využít, přečtěte si následující řádky.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Hluchavka bílá je vytrvalá rostlina, kterou nalezneme téměř všude, není proto problém si tuto bylinku nasušit do zásoby. Sbíráme vrchní části rostlin nebo pouze bílé kvítky. Hluchavku je vhodné sbírat od května do září, za suchého počasí. Sušíme co nejrychleji v tenkých vrstvách. Sušenou hluchavku skladujeme nejlépe v tmavých uzavíratelných nádobách.

Krok 2

A jaké léčivé účinky má hluchavka bílá?

  • Má protizánětlivé, hojivé, zklidňující, detoxikační a močopudné účinky.
  • Ulehčuje odkašlávání a pomáhá při chřipce, dále při nespavosti, zánětech močových cest a ledvin. Hluchavka má také příznivý vliv na trávení.
  • Doporučuje se i při alergiích a lupénce.
  • U žen se využívá při gynekologických problémech – např. při zánětech vaječníků, bílém výtoku a nepravidelné menstruaci. Hluchavka také posiluje dělohu.
  • U mužů pak hluchavka pomáhá proti potížím s močením a prostatou.
  • Zevně se hluchavka používá při zánětlivých nebo mokvajících ranách, abscesech, ekzémech, hemeroidech, křečových žilách a vředech.

Krok 3

Hluchavka se vnitřně užívá nejčastěji ve formě čaje, který připravíme následujícím způsobem: 1 vrchovatou lžičku sušené hluchavky zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme ji vyluhovat asi 10 minut. Čaj poté přecedíme a užíváme jej po dobu potíží 2 – 3x denně, mezi jídly.

Krok 4

Tinktura – Tinkturu z hluchavky je možné vyrobit doma. A jak na to? Pět lžic čerstvých květů nasypeme do čisté uzavíratelné sklenice, zalijeme je 500 ml 40% alkoholu a necháme odstát 2 týdny na slunečném místě. Poté tinkturu přefiltrujeme přes plátýnko a přelijeme do čisté sklenice. Tinktura pomáhá při nespavosti, užíváme 10 – 20 kapek tinktury před spaním.

Krok 5

Koupel – Sedací koupele z hluchavky léčí hemoroidy a ženské mykózy. Pro přípravu koupele použijeme nálev z 20 – 30 sušených celých rostlin, které zalijeme 3 litry vroucí vody. Koupel by měla trvat přibližně 15 minut.

Krok 6

Kloktadlo – Nálev lze použít také jako kloktadlo při bolestech v krku, zánětech v dutině ústní a při angíně.

Krok 7

Obklad – Obklady z nálevu hluchavky používáme pro převazování (a k omývání) míst postižených ekzémem, akné, na nehojící se rány, spáleniny a poranění kůže.

  • Pro léčebné účely můžeme sbírat i hluchavku žlutou neboli pitulník žlutý.
  • Hluchavku bílou můžete využít i v kuchyni, do salátů, polévek a omáček.
  • Hluchavku neužíváme příliš dlouho bez přestávky. V těhotenství se o užívání hluchavky poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-hluchavku-bilou-rady-tipy.html