jaktak.cz

Jak na domácí špenátové těstoviny | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na domácí špenátové těstoviny | recept. Zkoušeli jste někdy připravit domácí těstoviny? Pokud ne, vyzkoušejte následující recept na špenátové nudle. Není to nic složitého, jen to vyžaduje trochu času, trpělivosti a fyzické síly. Naše prababičky si domácí nudle připravovaly běžně, nejde tedy o žádnou převratnou novinku. Naopak oprašujeme tím staré znalosti a prověřené postupy. 

Co je potřeba

Co budeme potřebovat: 

  • 50 g listového špenátu
  • 280 až 300 g polohrubé mouky
  • půl lžičky mořské soli
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 až 2 lžíce vody
  • zelenina a sýr k podávání

Krok 1

Pokud používáme čerstvý listový špenát, v prvním kroku ho důkladně opereme, přendáme do hrnce a spaříme ho. Poté ho scedíme a vymačkáme z něj co nejvíce vody. Rozložíme ho na papírové utěrky a vysušíme ho. Následně ho nasekáme na co nejdrobnější kousky. Pokud se rozhodnete pro mražený špenát, nechte ho krátce povolit, nasekejte ho také nadrobno a poté pomocí cedníku vymačkejte vodu a osušte papírovými utěrkami.

Krok 2

Na vál nasypte asi poloviční množství mouky a všechnu sůl, uprostřed udělejte důlek, do něhož rozklepněte postupně všechna vejce a přidejte i žloutky. Na vál přidejte špenát a pomalu zpracovávejte na těsto, průběžně přisypávejte mouku dle potřeby, případně přilijte trochu vody, ale s tou opatrně. Je možné, že se množství mouky bude lišit. Záleží na velikosti vajec, ale také na tom, jak důkladně jste vymačkali vodu ze špenátu.

Krok 3

Vypracovat těsto sice chvíli trvá, ale v důsledku to není nic obtížného. Po nějaké době by vám mělo vzniknout pevné hladké těsto. To nechte krátce odpočinout při pokojové teplotě, stačí 20 minut. Následně je ještě třeba těsto pár minut hníst. Cílem je pružné těsto, pokud se vám lepí, přisypte ještě trochu mouky. 

Krok 4

Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte dalších 20 minut odpočívat při pokojové teplotě. Nakonec pomoučněte vál, odkrajujte si po kouskách těsto a vyvalujte ho na tenké pláty, z nichž vykrajujte nudle. Vyvalování těsta je docela dřina, ale výsledek pak rozhodně stojí za to.

Krok 5

Hotové nudle pak vhazujte do hrnce s vroucí osolenou vodou, vařte je asi 4 až 5 minut, záleží především na tloušťce těstovin. Uvařené těstoviny sceďte a podávejte dle chuti se zeleninou a sýrem. Hotové uvařené těstoviny můžete i zamrazit. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-domaci-spenatove-testoviny-recept.html