jaktak.cz

Jak připravit pomazánku z černé ředkve | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Pomazánka z černé ředkve | recept. Černá ředkev je mimořádně zdravá zelenina, kterou můžete zakoupit v některých supermarketech, farmářských obchodech nebo si ji můžete vypěstovat na zahrádce. Tento druh ředkve je velmi vhodný pro skladování, můžete tak doplňovat vitamíny a další cenné látky v průběhu celé zimy. V našem článku Vám představíme recept na velmi zdravou, rychlou a jednoduchou pomazánku z černé ředkve.

Co je potřeba

  • 1 větší černá ředkev
  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 1 lžíce lněného oleje
  • Sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. petrželka či pažitka)

Krok 1

Černá ředkev je zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínů C a E, draslíku, vápníku, železa, síry a hořčíku.

Černá ředkev zlepšuje koncentraci, posiluje imunitu, má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, příznivě působí na stav jater a střev, napomáhá trávení, bojuje s nachlazením a kašlem.

Lněný olej pak pomazánce dodá mimo jiné omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu.

Krok 2

A jaký je postup při přípravě pomazánky?

Ředkev oloupeme škrabkou (malé kusy nemusíme, stačí je pouze dobře omýt) a nastrouháme ji na jemném struhadle. Následně nastrouhanou ředkev posolíme a necháme ji pár minut odstát, zmírníme tak její štiplavost.

Krok 3

Poté ředkev smícháme s tvarohem a lněným olejem, dobře směs promícháme.

Krok 4

Nakonec pomazánku dochutíme solí, pepřem a čerstvými bylinkami a dáme ji vychladit do lednice.

Krok 5

Pomazánkou potíráme čerstvé celozrnné pečivo a vše dozdobíme čerstvými bylinkami (třeba řeřichou, květy sedmikrásek, pažitkou, apod.) a zeleninou.

  • Do pomazánky můžete přidat také pokrájené listy čerstvého špenátu.
  • Listy všech druhů ředkviček obsahují velké množství cenných látek, pokud tedy máte ředkvičky v bio kvalitě nebo z Vaší zahrádky, přidejte jejich listy do pomazánky nebo zeleninového salátu.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pomazanku-z-cerne-redkve-recept.html