jaktak.cz

Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo | rady a tipy. Přepuštěné máslo, které možná znáte také pod indickým názvem ghí, je máslo očištěné od vody, mléčné bílkoviny a dalších látek přítomných v čerstvém máslu. Takto připravené máslo používali již naši předci, jelikož vydrží až několik měsíců. Pokud se chcete dozvědět, jak přepuštěné máslo vyrobit a dále využít, přečtěte si následující článek.

Co je potřeba

  • Máslo
  • Vhodná nádoba na přepuštění másla
  • Uzavíratelná sklenička

Krok 1

Přepuštěné máslo neboli ghí má nejen delší trvanlivost než klasické máslo. Je také využíváno v ajurvédské medicíně pro své léčivé účinky. Zlepšuje totiž metabolismus, čistí tělo, zvyšuje imunitu a plodnost, podporuje mozkovou činnost, uklidňuje nervy, a posiluje životní energii.

Krok 2

Jak přepuštěné máslo vyrobit?

Kvalitní čerstvé máslo nakrájíme na kousky a vložíme jej do hrnce se silným dnem nebo do vodní lázně. Máslo rozpustíme na středním plameni, poté jej zahříváme na nejnižší plameni asi 15 – 20 minut (platí pro 1 kostku másla, s větším množstvím se bude prodlužovat i doba vaření). Z rozpuštěného másla sbíráme během vaření pomocí kovového sítka pěnu. Následně jej necháme chvíli vychladnout a ještě teplé přecedíme přes plátýnko do uzavíratelné skleničky. Ghí můžeme skladovat i při pokojové teplotě.

Krok 3

Jak ghí využít v kuchyni?

  • Ghí má vyšší bod zakouření (až 250 °C) než klasické máslo i většina běžně používaných rostlinných olejů. Je tedy velmi vhodné pro smažení.
  • Díky jeho oříškové chuti je pak možné přidat jej i do moučníků a dalších sladkých pokrmů (např. obilné kaše).
  • Ghí zjemňuje pomazánky, polévky a další pokrmy. Používá se také k dušení zeleniny nebo pečení. Samozřejmě si je však můžete namazat i na chleba.

Krok 4

Ghí se dá dle tradiční ajurvédské medicíny používat i zevně. Potírejte s ním popáleniny, jizvy, suchou pokožku, pokožku postiženou nejrůznějšími kožními onemocněními nebo popraskané rty, ale klidně i opruzeniny u miminek, ghí je hypoalergenní.

Poslouží také jako účinná pleťová maska proti vráskám.

  • Pěnu a zbytky mléčné bílkoviny můžete použít k omaštění brambor, do pomazánek, polévek, kaší, apod.
  • Přepuštěné máslo si můžete vzít s sebou na cesty, ghí se jen tak nezkazí.
  • Pozor, abyste máslo nespálili, jeho barva by měla být zlatavě žlutá.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-vyuzit-prepustene-maslo.html