jaktak.cz

Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast | návod. Smetanku lékařskou neboli pampelišku jistě nemusíme představovat. Pampeliška se používá zejména vnitřně, ačkoliv skvěle pomáhá i zevně. Pokud máte dostatek čerstvých květů a nevíte si rady, jak je zpracovat, můžeme Vám nabídnout recept na pampeliškovou mast.

Co je potřeba

  • 1 – 2 hrsti čerstvých květů pampelišky
  • Olivový nebo jiný (nejlépe za studena listovaný) rostlinný olej (např. kokosový, mandlový, apod.)
  • Včelí vosk
  • Uzavíratelná dóza či sklenička

Krok 1

Pampelišková mast působí proti bolestem svalů, bolestem a zánětům kloubů a na popraskanou a suchou pokožku, využijete ji i na popraskané paty a ruce, vyrážky či hmyzí štípance.

Krok 2

Pro výrobu pampeliškové masti je neprve potřeba připravit pampeliškový olej. První postup přípravy pampeliškového oleje, který Vám představíme, je časově náročnější. Květy pampelišky nechte do druhého dne zaschnout a zbavit se případného hmyzu. Poté je vložte do uzavíratelné sklenice a zalijte je rostlinným olejem. Sklenici nechte stát na slunečném místě zhruba 5 týdnů. Pravidelně obsah protřepte. Nakonec olej přeceďte přes plátýnko a můžete jej použít pro výrobu masti nebo jej ihned využít k potírání popraskané pokožky.

Krok 3

Druhý způsob je následující: Pampelišky opět necháme zavadnout, vložíme je do hrnce, zalijeme rostlinným olejem a potom vše ve vodní lázni necháme probublávat alespoň 5 hodin.

Krok 4

Pampeliškový olej následně zahřejeme a rozpustíme v něm za stálého míchání asi lžíci včelího vosku. Mast přecedíme do čisté dózy či kelímku a necháme ji ztuhnout. Můžeme ji ihned používat.

  • Pampeliškovou mast využijete i na svaly namožené po sportu.
  • Pampelišku můžete kombinovat třeba s arnikou, měsíčkem nebo jinými bylinkami dle požadovaných zdravotních účinků.
  • Do masti můžete přidat také bambucké či kakaové máslo.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-vyuzit-pampeliskovou-mast.html