jaktak.cz

Jak si vyrobit kokosové mléko | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou klasického mléka. Kokosové mléko je bohaté hlavně na vápník, železo, fosfor, draslík, zinek, mangan a vitamíny B skupiny. I přes svou vyšší kalorickou hodnotu je kokosové mléko schváleno při hubnutí, obsahuje zdravotně pozitivní látky, které zvyšují sílu zdraví a také podporují hubnutí. Výroba kokosového mléka je velmi jednoduchá a cenově mnohem výhodnější než mléko kupované. Navíc v domácím mléce nenajdete žádné stabilizátory, emulgátory a přidaný cukr.

Co je potřeba

  • 200 g sušeného strouhaného kokosu
  • asi 1,3 l teplé vody (na jeden hrnek kokosu dva hrnky vody)
  • mixér
  • bavlněné plátýnko

Krok 1

Vodu převaříme a necháme asi 5-10 minut odstát. Kokos nasypeme do mísy, zalijeme teplou vodou a důkladně promícháme. Postupně kokosovu směs přemístíme do mixéru a mixujeme dohladka tak dlouho, dokud se na stěnách mixéru nezačne usazovat hmota podobná šlehačce.

Krok 2

Cedník vyložíme čistým bavlněným plátýnkem, dáme nad vhodnou nádobu a přecedíme přes něj kokosové mléko. Na závěr ještě plátýnko důkladně „vyždímáme“, abychom získali co nejvíce mléka. Hotové mléko přelijeme do skleněné lahve a uchováváme v chladničce, kde vydrží několik dní. Během chvíle se oddělí v mléku bílý tuk a kokosová voda, to je přirozený proces. Pokud kvůli vrstvě kokosového tuku není možné mléko nalít, zkusíme protřepat případně nahřát ve vodní lázni.

Krok 3

Zbylou kokosovou drť nevyhazujeme, ale můžeme ji využít všude tam, kde se hodí kokosová mouka (důkladným mixováním a vysušením si ji můžeme vyrobit). Výborná je pro pečení tartaletek nebo do křupavé granoly (zapékané müsli).

Krok 4

Kokosové mléko je velice lahodné a poměrně tučné, větší část tuků tvoří nasycené mastné kyseliny, ale žádný cholesterol. Kokosové mléko můžeme vypít nebo použít v exotické kuchyni, především v receptech thajských a vietnamských. Uplatníme ho jako náhradu živočišného mléka do kaší, pudinku, dezertů, smoothie i alkoholických koktejlů, kde je dokonce mnohem lepší než kravské mléko.

Ještě lahodnější kokosové mléko získáme, použijeme-li čerstvou kokosovou dužinu. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat špetku soli.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vyrobit-kokosove-mleko-recept.html