jaktak.cz

Jak vybrat dětskou helmu na kolo | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat dětskou helmu na kolo | rady. Nejen, že nošení helmy u jedinců mladších osmnácti let předepisuje zákon, ale zároveň se jedná o nejdůležitější bezpečnostní prvek, který by žádný rodič neměl opomenout. Ačkoliv se na první pohled mohou zdát všechny přilby stejné, je v nich často velký rozdíl. Jak vybrat helmu tak, aby dětskou hlavu opravdu ochránila?

Krok 1

Technologie výroby

Existují tři základní technologie, kterými jsou přilby vyráběny. První je metoda lepení, druhá vstřikování a třetí možností bývá lisování.

Při lepení se spojuje více součástí najednou, na skořepinu se lepí vnější „obal“ helmy. Obecně jsou lepené helmy považovány za méně kvalitní a bezpečné, jelikož se skládají z více částí, a patří mezi levnější varianty.

Vstřikované helmy jsou dražší a jedná se o kompaktní celek, kdy je do skořepiny vstříknuta pěna, což vytvoří odolnou helmu, která je méně náchylná k praskání.

Lisování je metoda, kdy se používá vysoký tlak ke slisování vnitřní výplně helmy.

Krok 2

Velikost a popruhy

Přilba by měla na hlavě sedět ve vodorovné poloze, aby zasahovala zhruba do poloviny čela. Nesmí tlačit, ani klouzat dolů. To, že přilba opravdu sedí, poznáte tak, že ji nasadíte dítěti na hlavičku a nezapnete popruhy. Když se dítě předkloní a helma drží na hlavě, pak zkoušíte vhodnou velikost. Před jízdou pochopitelně popruhy vždy zapněte.

Dalším znakem správné velikosti je to, že když vezmete helmu, kterou má dítě nasazenou, do obou rukou a pokusíte se s ní na hlavičce pohnout ze strany na stranu, tak zůstane téměř nehybná.

Naprostá většina dětských helem disponuje mechanismem, který umožňuje regulaci velikosti, což rodiči trochu ulehčuje situaci. Nevybírejte však helmu, která sedí pouze v případě, že musíte helmu mechanismem příliš zmenšovat, v tom případě je totiž helma obecně spíše velká a při pádu by hrozilo její sesunutí.

Krok 3

Komfort

Pro pohodlí dítěte je důležité, aby byla helma co nejlehčí a dobře odvětrávaná.

Krok 4

Normy

Každá helma, která je prodávána v České republice, by měla splňovat normu ČSN EN 1078. Tato certifikace zaručuje to, že je helma skutečně bezpečná a ochrání hlavu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-detskou-helmu-na-kolo-rady.html