jaktak.cz

Jak využít brusnici borůvku | praktické rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít brusnici borůvku | praktické rady. Kdo by neznal tmavě modré borůvky, které se vyznačují skvělou chutí a všestrannou využitelností v kuchyni. Možná jste však dosud nepřemýšleli nad tím, co dobrého pro své tělo vlastně děláte, pokud si borůvky pravidelně dopřáváte. V našem článku vám popíšeme nejen léčivé účinky plodů brusnice borůvky, ale také se dozvíte, jak využít celou rostlinu pro své zdraví. Borůvky se totiž právem řadí mezi nejzdravější druhy tuzemského ovoce.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Brusnice borůvka je léčivá rostlina, která roste jako nízký keřík, nejčastěji v souvislém porostu, který je známý jako „borůvčí“. Nalezneme ji pouze v určitých typech lesů, s oblibou na kyselých kyprých půdách.

Krok 2

Listy brusnice borůvky se sbírají v období od června do září. Nejvíce účinných látek mají listy sbírané v době květu, což je od května do června. Listy se před sušením nesmí pomačkat. Sušíme je v tenkých vrstvách na stinném a dobře větraném místě.

Listy se používají vnitřně ve formě čaje a zevně jako kloktadlo, koupel či obklad.

Čaj pomáhá léčit slabší cukrovku tím, že snižuje hladinu cukru v krvi. Dále pomáhá proti průjmu, při žaludečních a střevních problémech a při zánětu močových cest. Připravíte jej zalitím 4 lžiček sušených listů borůvky 250 ml vroucí vody a jejich následným vylouhováním po dobu 10 minut. Následně nálev přecedíme.

Krok 3

Nálev můžete použít také zevně jako kloktadlo, k přípravě obkladu či ke koupeli. Dále se listy borůvky používají v alternativní medicíně k podpůrné léčbě při zánětech v dutině ústní a zánětech hrtanu a nosohltanu, k léčbě kožních onemocnění (např. lupénky, plísňových onemocnění, ekzémů), hnisajících ran a jizev. Před užíváním se vždy poraďte s lékařem.

Krok 4

Plody borůvky dozrávají od června do září podle polohy. Nalezneme v nich celou řadu cenných látek (např. vitamíny skupiny B, vitamín C a další antioxidanty, provitamín A, třísloviny, hořčík, draslík, zinek, železo a mnoho dalších látek). 

Borůvky se konzumují samotné, připravují se z nich dezerty, sladké pokrmy, sirupy, džemy, kompoty, ale i skvělé víno. Mnoho borůvkových receptů naleznete i na našich stránkách.

Krok 5

Pro léčebné účely se plody suší nejprve v tenkých vrstvách na slunci (necháme je zavadnout) a poté umělým teplem do 45°C. Sušené borůvky se používají jako lék na průjem, zejména pro děti. Zadržují v organismu vodu, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení. Děti je dobře snášejí, mohou je žvýkat a plody výborně chutnají.

Krok 6

A jaké jsou léčivé účinky borůvek?

  • Pomáhají proti průjmu a dalším střevním onemocněním a při zánětech močových cest, stejně jako listy.
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Posilují imunitu, mají protistresové účinky,
  • Pomáhají regenerovat sliznice, zlepšují noční vidění, šeroslepost a krátkozrakost.
  • Předchází vzniku kardiovaskulárních chorob a mozkovým příhodám.
  • Napomáhají hubnutí.
  • Přispívají k udržení normálního stavu vlasů a nehtů.
  • Přispívají k udržení normální činnosti cévní soustavy.
  • Prospívají při osteoporóze.
  • Zlepšují metabolismus.
  • Příznivě působí na močové cesty, ledviny a prostatu - podobně jako brusinky.

 

 

Plody borůvky se dají použít také jako přírodní barvivo (např. na velikonoční vejce)

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-brusnici-boruvku-prakticke-rady.html