jaktak.cz

Jak využít mochnu husí | rady a návody

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít mochnu husí | rady a návody. Mochna husí je velmi hojně rozšířena na celé řadě míst, proto nepochybuji, že jste se s ní již setkali. Možná však o této rostlině nevíte, že oplývá mnoha léčivými účinky. Následující řádky vás s touto bylinkou seznámí a dozvíte se také, jak mochnu husí využít.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Mochna husí je vytrvalá žlutě kvetoucí rostlina, kterou můžete nalézt na návsích, zahradách, v příkopech, okolo rybníků, řek a potoků a na dalších vlhčích místech. Pro léčebné účely sbíráme kvetoucí nať v období od května do června. Sušíme ji v tenkých vrstvách na vzdušném a tmavém místě.  Méně často se používá také kořen.

Krok 2

Mochna husí má mimo jiné následující léčivé účinky:

  • Tato bylina má silné protikřečové účinky, používá se proti křečovitým a krvavým průjmům, bolestivé a dlouhotrvající menstruaci, při kolikách, svalových a cévních křečích, křečovitém kašli a dalších křečových stavech.
  • Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje činnost jater a žlučníku a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá také proti žlučníkovým a ledvinovým kamenům, působí močopudně.
  • Zlepšuje činnost srdce, léčí lehčí formy angíny pectoris.
  • Pro své protizánětlivé účinky se používá i zevně k léčbě opruzenin, vředů, hnisavých a nehojících se ran a při zánětech a bolestech zubů.

Krok 3

A jak mochnu husí využít?

  • Mladé jarní výhonky se dají používat v kuchyni při přípravě zeleninových salátů, polévek, omáček, nádivek, pomazánek, apod. Kořen má chuť podobnou pastiňáku.

Krok 4

  • Nať se obvykle užívá ve formě čaje, který připravíme následujícím způsobem: 1–2 lžičky sušené bylinky (nebo asi 30 g čerstvé) zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut louhovat v přikryté nádobě, poté jej scedíme. Čaj se pije 2–4× denně před jídlem.
     
  • Nálev můžeme použít také zevně jako kloktadlo či obklad.

Krok 5

  • Další možností zevní aplikace je pak koupel. Ze 100 g sušené mochny připravíme odvar: Bylinku zalijeme 3 litry vody a asi 3 minuty povaříme. Poté odvar přecedíme do teplé koupele.

 

 

 

Krok 6

  • Mimo sušení se dá mochna husí uchovat na zimu také jako tinktura. Vyrobíme ji zalitím 1 dílu kvetoucí nati mochny husí 4 díly 40% lihu. Bylinku necháme 2–3 týdny macerovat na slunečném místě, poté tinkturu přecedíme přes plátýnko. Užíváme 3× denně 20 kapek rozmíchaných ve vodě či čaji.

Krok 7

Běžně se můžete setkat také s dalšími druhy mochny (např. mochnou nátržník či mochnou stříbrnou), které mají rovněž léčivé účinky podobné jako u mochny husí.

Mochna husí nemá žádné negativní vedlejší účinky, lze ji proto užívat i dlouhodobě.

Čaj z mochny husí začněte pít již několik dní před očekávanou menstruací, účinky jsou pozvolné.

Říká se, že kvítek mochny husí složený z 5 okvětních lístků symbolizuje lásku, bohatství, zdraví, sílu a moudrost. Toho všeho budete mít dostatek, pokud budete mochnu husí nosit u sebe.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-mochnu-husi-rady-navody.html