jaktak.cz

Jak vyrobit likér z jahod | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrobit likér z jahod | recept. Výroba domácích vín a likérů má u nás tradici, v každé vesnici se najde někdo, kdo se touto činností zabývá. Aby se vám podařilo vyrobit dobré domácí víno, musíte mít patřičné vybavení a hlavně zkušenosti. S likérem je to snadnější, nejdůležitější práci za vás udělají v lihovaru a vy jen „doladíte“ výslednou chuť přidáním ovoce, př. koření. Doporučuji k vyzkoušení likér ze zahradních jahod. Je sladký, voňavý a má krásnou barvu. Chutná zejména ženám.

Co je potřeba

  • 0,5 kg jahod
  • 0,5 l alkoholu (vodka)
  • 250 g cukru
  • 0,25 l vody

Krok 1

Na výrobu likéru vybereme hodně zralé plody. Nesmějí být nahnilé nebo plesnivé. Důkladně je omyjeme a necháme oschnout. Doporučuje se omýt plody v roztoku z 1 dílu octa a 3 dílů vody. Jahody překrájíme na půlky, větší na čtvrtiny.

Krok 2

Připravené jahody nasypeme do láhve s uzávěrem, zalijeme vychladlým cukerným roztokem z převařené vody a cukru. Dolijeme alkoholem, nejlépe vodkou nebo konzumním lihem. Láhev uzavřeme a necháme asi 3 týdny stát na tmavém místě při pokojové teplotě.

Krok 3

Každý den láhev protřepeme, zpočátku několikrát za den, později stačí jednou. Po třech týdnech likér přecedíme přes hustou tkaninu. Jahody nevymačkáváme, likér by byl kalný. Likér bude mít krásně červenou barvu a vůni po jahodách. Ať vám chutná!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-liker-z-jahod-recept.html