jaktak.cz

Jak připravit domácí růžový džem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit domácí růžový džem | recept. Možná znáte domácí kosmetikou vyrobenou z plátků růží. Už jste však vyzkoušeli zpracovat květy růže v kuchyni? Existuje několik způsobů, jak je využít. V našem článku naleznete recept na domácí růžový džem bez chemie, který oplývá úžasnou aromatickou chutí a také je velmi zdravý. Dozvíte se také, jaké léčivé účinky růže obsahuje a jaké druhy růží použít.

Co je potřeba

Na 2 malé skleničky je potřeba:

  • 200 okvětních plátků růží
  • 250 ml vody
  • Šťáva z půlky citronu (nejlépe v BIO kvalitě)
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička citrusového pektinu

Krok 1

Jaké růže použít?

Léčivé látky obsahují všechny druhy růží, nejvíce pak tmavě červené odrůdy, růže stolistá, vrásčitá a šípková. Růže mají antioxidační, antivirové, antibakteriální a antimykotické účinky, pomáhají při zánětech, artritidě a bolestech v kříži. Také mírně zvyšuje tlak, posiluje srdce a působí proti průjmům. Jejich vůně pak dokáže harmonizovat psychiku.

Krok 2

A jaký je postup?

Natrháme květy růží, odstraníme z nich pestík, pylové tyčinky a nezdravé lístky.

Krok 3

Okvětní plátky omyjeme a nasypeme do čisté mísy. Zalijeme je citronovou šťávou a zasypeme několika lžícemi třtinového cukru. Vše důkladně promícháme a květy chvíli opatrně mačkáme, aby pustily barvu a vůni. Poté je zalijeme vodou a necháme hodinu odstát. Občas promícháme.

Krok 4

Obsah mísy přelijeme do hrnce a vodu přivedeme k varu. Po chvilce vaření přisypeme citrusový pektin smíchaný s 2 lžícemi třtinového cukru.

Krok 5

Vše opět krátce povaříme a potom lehce promixujeme ponorným mixérem. Nakonec přisypeme zbylé množství třtinového cukru a džem vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Pokud džem do 10 minut nezačne houstnout, přidejte špetku kyseliny citronové.

Krok 6

Ještě horkým džemem plníme vysterilizované a suché zavařovací skleničky, důkladně je zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí.

Krok 7

Džem z okvětních plátků růží využijete jako každý džem třeba na palačinky, k namazání dortů a dalších moučníků, do makronek, apod.

 

Růžové okvětní plátky poslouží i k dodání chuti a vůně ovocným džemům (např. jahodovému či třešňovému).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-domaci-ruzovy-dzem-recept.html