jaktak.cz

Jak si připravit bylinkové máslo

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Na jaře a v létě je dostatek aromatických bylinek volně v přírodě, nebo pěstovaných na zahradách. Proto vám doporučuji recept na domácí výrobu bylinkového másla. Máslo vydrží v mrazáku až do zimy, kdy je o čerstvé bylinky nouze. Bylinkové máslo se hodí k přípravě ryb, na brambory, jako pomazánka na chléb nebo základ pomazánek. Nejlepší čas ke sběru divoce rostoucích bylinek je právě teď, později některé ztrácejí aroma (česnáček). 

Co je potřeba

  • aromatické bylinky
  • máslo
  • česnek
  • sůl

Krok 1

Máslo můžeme ochutit bylinkami rostoucími volně v přírodě: mateřídouškou, česnáčkem, popencem, divokou pažitkou, medvědím česnekem aj. Důležité je rostlinu bezpečně znát, aby se vyloučila možnost záměny za jedovaté druhy. Bylinky ke konzumaci sbírejte v čistém prostředí a před úpravou je důkladně omyjte a osušte. Z pěstovaných druhů se hodí petržel, dobromysl (oregano), tymián, kopr, smil italský, bazalka, majoránka, rozmarýn. Někdo má rád libeček i celerovou nať, z těch zpracováváme jen mladé lístky, starší jsou dost tuhé. Pro výraznější chuť přidáváme česnek. Solíme buď obyčejnou nebo mořskou popř. himalájskou solí. Záleží na tom, kterou upřednostňujete.

Krok 2

Změklé máslo utřete se solí a česnekem. Česnek se v malém množství přidává pro chuť. Na 250 g kostku másla stačí 2 stroužky česneku, nesmí přehlušit chuť bylinek. Do utřeného tuku přidejte nasekané bylinky v kombinaci, která vám vyhovuje. Bylinky nasekejte těsně před tím, než je budete přidávat do másla.

Krok 3

Hotové bylinkové máslo můžete naplnit do silikonových forem na pralinky. Získáte tak jednoporcové kousky a ještě dobře vypadají. Formu vypláchněte vodou, lžičkou naplňte a uhlaďte příborovým nožem. Nechte ztuhnout v chladu.

Krok 4

Tuhé bylinkové máslo z forem lehce vytlačíte. Uložte kousky másla do uzavíratelné krabičky a uchovejte v lednici nebo mrazáku. V mrazáku vydrží několik měsíců.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-pripravit-bylinkove-maslo.html