jaktak.cz

Jak naložit kedluben na zimu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak naložit kedluben na zimu | recept. Kedluben je spolu s ředkvičkami první jarní zeleninou na zahrádkách i v prodeji. Kedluben se pěstuje v mnoha druzích po celou sezonu a nejlepší je v syrovém stavu. Jestliže ale máte kedlubnů dostatek nebo se vám naskytne výhodná koupě, neváhejte a zpracujte je na zimu. Sterilovat se mohou nastrouhané a okořeněné pro přípravu salátů, naložené bez koření se hodí k vaření kedlubnového „zelí“. Sterilovaná zelenina sice ztratí část zdraví prospěšných látek, ty ale v rychlené skleníkové zelenině v zimě stejně nenajdete.

Co je potřeba

Nálev na kedlubny pro přípravu zelí:

  • 0,25 l octa 8%
  • 1 l vody
  • 25 g soli
  • 50 g cukru

Nálev na kedlubnový salát:

  • 1 l vody
  • 0,25 l octa 8%
  • 30 g soli
  • 100 g cukru

Přísady do sklenice:

  • 1/2 feferonky
  • 2 zrnka pepře
  • 1/2 bobkového listu
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kolečka cibule

Krok 1

Kedluben pro přípravu salátu nakrájíme na kousky a předvaříme do polměkka v osolené vodě. Pak scedíme a necháme okapat. Pro přípravu kedlubnového zelí ho nakrouháme na hrubém struhadle a spaříme horkou vodou

Krok 2

Nálev připravíme svařením vody, cukru a soli. Jakmile začne voda vřít, přidáme ocet a necháme společně ještě minutu povařit. Nádoba musí být zakrytá poklicí. Uvařený nálev odstavíme a necháme několik minut vychladnout.

Krok 3

Kedlubny vložíme do sklenic. K polotovaru určenému na zelí nic nepřidáváme, jen zalijeme horkým nálevem a sklenici dobře uzavřeme. Ke sladkokyselému kedlubnu do sklenic přidáme koření a taktéž ho zalijeme horkým nálevem. Oba druhy sterilujeme 20 minut při 80 °C. Po ukončení sterilace sklenice ihned ochladíme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-nalozit-kedluben-na-zimu-recept.html