jaktak.cz

Jak namíchat omáčky a marinády na grilování | 4 recepty

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Každý správný fanda grilování netrpělivě očekává příchod teplejších dní, aby se mohl plně oddávat své vášni. Grilování se rozmohlo mnohem více, než tradiční opékání špekáčků nad ohněm. Pořádají se dokonce i soutěže o nejchutnější a nejoriginálnější recept. Také vás baví zkoušet různé druhy marinád a omáček na grilování a vytvářet nové neotřelé kombinace surovin? Tak právě pro vás jsou určeny následující recepty.

Co je potřeba

Potřebné ingredience jsou uvedeny v dalších bodech

Krok 1

Co budete potřebovat:

  • 5 lžic sojové omáčky
  • 80 ml vody
  • lžíce hnědého cukru
  • 2 velké utřené stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy marinády na grilování:

  1. Marinádu připravíte jednoduchým smícháním všech přísad.
  2. Maso naložte do marinády den před plánovaným grilováním.
  3. Hodí se na kuřecí maso, výborná je na vepřová žebírka.

Krok 2

Co budete potřebovat:

  • 100 ml majonézy
  • 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
  • 1 lžíce petrželové natě
  • trochu kopru
  • sůl podle chuti
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka chilli

Příprava:

  1. Všechny potřebné přísady spolu dobře promícháme a necháme vychladit
  2. Omáčku podáváme ke grilovaným rybám i masu. 

 

Krok 3

Co budete potřebovat:

  • 150 g krémového sýra
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • lžíce drobně krájené cibule
  • lžička sladké papriky
  • lžička worcestrové omáčky
  • lžička pažitky nebo jiné bylinky
  • sůl

Příprava:

  1. Všechny potřebné ingredience společně promícháme a necháme vychladit.
  2. Omáčka se hodí ke grilovanému masu a zelenině (někdo ji rád na hranolky).

Krok 4

Co budete potřebovat:

  • 1/2 l piva
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce drobně krájené cibule
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl

Příprava:

  1. Všechny uvedené ingredience promícháme. U piva nezáleží na značce, ale plzeňské pivo prý není vhodné kvůli tomu, že hodně zhořkne. Volte raději jinou značku.
  2. Maso necháme marinovat nejméně 12 hodin předem.
  3. Před vložením na gril nechte marinádu okapat.
  4. Zbytkem marinády maso potírejte během přípravy.

Nebojte se při přípravě marinád nebo omáček na grilování experimentovat. Zkoušejte různé kombinace základních surovin, je nepřeberně možností. I zdánlivě neslučitelné přísady mohou ve výsledku být tou nejlepší marinádou nebo omáčkou na grilování. 

Budeme moc rádi, pokud se s námi podělíte o vaše vyzkoušené a oblíbené recepty v diskusi.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-namichat-omacky-marinady-na-grilovani-4-recepty.html