jaktak.cz

Jak si najít dobrého psychologa | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si najít dobrého psychologa | rady. Psycholog nám může pomoci v těžkých životních situacích, v oblasti partnerských vtahů či například ve výchově dětí. Jak dobrého psychologa poznat?

Krok 1

Najděte si recenze

Při hledání psychologa je vhodné se zeptat například známých či kamarádů, kteří vám mohou někoho doporučit. Mějte však na paměti, že se jedná o názor pouze jednoho člověka, takže vám ve finále daný psycholog stejně nemusí vyhovovat. Každý totiž preferuje něco jiného.

Recenze seženete také na internetu. Na stránkách Známý lékař a dalších portálech najdete hodnocení mnoha předešlých klientů. Zde uvidíte názory více lidí najednou, což by vám také mělo pomoci se rozhodnout. Psychologa vám může doporučit i obvodní lékař.

Krok 2

Zajímejte se o vzdělání a zkušenosti

Narazit na profesionála může být někdy oříšek. Zajímejte se o to, co dotyčný vystudoval, jaké má zkušenosti, kde a v jakých zařízeních pracoval. Zkrátka prolustrujte jeho pracovní minulost, abyste se vyhnuli nejrůznějším poradcům, kteří se jako zkušení psychologové pouze tváří, přitom třeba vyloženě jednooborovou či víceoborovou psychologii nestudovali. Vyhnete se také vyloženým podvodníkům, kteří s touto oblastí nemají vůbec nic společného.

Krok 3

Dejte na vnitřní pocit

Vnímejte, zda na vás psycholog při prvním kontaktu (nebo například po telefonu) dělá dobrý dojem.

Je potřeba říci, že každému vyhovuje něco jiného. Někdo má rád opatrnější a konejšivější přístup a jiný zase potřebuje více popostrčit, takže mu „jednání v rukavičkách“ moc nepomůže. Všímejte si tedy, jak na vás dotyčný působí.

Jednoznačně ale platí, že dobrý psycholog by měl umět vyslechnout, klást otázky, zajímat se o klienta a poradit mu. Měl by se také umět ovládat a chovat se stabilně. Naopak nesmí být arogantní či se vyvyšovat, chvástat, příliš mluvit o sobě či o ostatních pacientech. Předmět jeho zájmu byste na sezení měli být vždy Vy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-najit-dobreho-psychologa-rady.html