jaktak.cz

Jak využít třezalku tečkovanou | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít třezalku tečkovanou | rady a tipy. Třezalce tečkované se také přezdívá bylinka Svatého Jána, neboť má největší sílu, když se nasbírá právě v tento den, tedy 24. června. Pokud to nestihnete, nic se neděje, můžete si ji nasbírat kdykoliv jindy. A rozhodně neprohloupíte, třezalka tečkovaná má totiž širokou škálu léčebných vlastností. Jak využít třezalku tečkovanou, se dozvíte v následujícím článku.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Třezalka tečkovaná kvete od června do srpna. Pro sušení a přípravu čaje či koupele sbírejte celou kvetoucí nať. Pokud chcete z třezalky vyrábět třezalkový neboli svatojánský olej, použijte pouze kvítky. Nať sušíme buď zavěšenou ve svazcích, nebo v tenkých vrstvách na stinném a vzdušném místě.

Krok 2

Třezalka tečkovaná má následující léčivé účinky:

  •  Pomáhá při lehčích až středních formách deprese, proti úzkosti, nespavosti a nervozitě.
  • Má antibakteriální a protivirové účinky, je vhodná i proti chřipce a nachlazení.
  • Podporuje látkovou výměnu a zlepšuje trávení.
  • Aplikovaná zevně má hojivé, protizánětlivé a regenerační účinky. Používá se k léčbě otevřených ran, popálenin, spálenin a nejrůznějších kožních problémů. Pomůže vám také proti bolestem zad a otokům.

Krok 3

Vnitřně se třezalka nejčastěji užívá ve formě čaje, existuje však i ve formě tinktury. Čaj připravíme následujícím způsobem: 1 lžičku sušené třezalky zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat a následně scedíme. Čaj se pije 3× denně.

Krok 4

Třezalkový olej vyrobíte naložením kvítků do kvalitního rostlinného oleje. Olej necháme macerovat 2 týdny na slunečném místě. Sklenici každý den protřepeme. Poté jej přefiltrujeme přes plátýnko, přelijeme do čistých skleniček a přechováváme jej v chladu.

Silný nálev se dá použít jako kloktadlo při zánětech mandlí a k potírání zanícených dásní.  

 

Třezalkovým olejem můžete masírovat bolavé bříško i nejmenším dětem a kojencům.

Třezalku neužívejte současně s léky na deprese, vysoký cholesterol a s hormonální antikoncepcí.

U velmi citlivých jedinců může třezalka způsobovat fotosenzitivitu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-trezalku-teckovanou-rady-tipy.html