jaktak.cz

Jak čistit zlato | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak čistit zlato | rady a tipy. Ať už máte doma zlaté prstýnky, řetízek nebo náušnice, pravděpodobně je budete potřebovat dříve či později vyčistit. Existují dvě základní možnosti, jak zlato vyčistit, a to buď doma, nebo u zlatníka. Ten většinou čistí šperky ultrazvukem. Jak ale vyčistit zlato svépomocí?

Co je potřeba

Pomůcky podle vybrané možnosti čištění:

  • ultrazvuková čistička
  • roztok k čištění zlata
  • vata na cídění šperků
  • popel a hadřík
  • hrnec, voda se saponátem a lžičkou jedlé sody

Krok 1

Ultrazvuková čistička

Nemusíte být zrovna zlatník, abyste doma mohli mít tuto čističku. Dnes se již prodávají malé přístroje, do kterých můžete dát brýle či šperky a vše se velmi dobře vyčistí. Odstranění nánosů je důkladné, ultrazvukové vlny se dostanou i mezi záhyby, ale počítejte s tím, že aby se Vám čistička vyplatila, je potřeba ji používat pravidelně na další šperky a zmíněné brýle.

Krok 2

Tekuté roztoky na zlato

Na čištění zlata se prodávají i speciální roztoky, které jsou stejně účinné jako metoda ultrazvuku. Tyto roztoky prodávají většinou buď ve zlatnictvích nebo v klasických drogeriích a nejsou nikterak drahé. Jejich použití je ale nevhodné u těch šperků, které jsou ozdobeny dalšími prvky kromě zlata, ale jinak fungují skvěle, protože roztok se dostane do všech spár.

Krok 3

Povaření

Další možností, jak zlato vyčistit, je krátce ho povařit v plechovém hrnci s vodou a obyčejným saponátem, přičemž účinek lze zvýšit ještě přidáním lžičky jedlé sody. Nechte zlatý šperk projít chviličku varem a poté doleštěte jemným hadříkem a osušte.

Krok 4

Vaty na šperky

Existují i speciální vaty určené k ošetření zlatých šperků. Výhodou je, že se většinou dají použít i na stříbro, seženete je za pár korun a jedno balení vydrží na mnoho použití. Vaty jsou napuštěny chemikáliemi, které odstraní prach, špínu a mastnotu.

Krok 5

Popel

K cídění se používají i babské rady. Jedna z nich praví, že k cídění zlata se dá použít i popel. Naberte ho na mokrý hadřík a poté jím zlato vyleštěte. Následně šperk ještě omyjte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili pachu popela.

  • Velké opatrnosti je potřeba u zlatých šperků s kameny či perlami. Tyto šperky doporučujeme ponechat na čištění profesionálům, aby nedošlo k poškození vsazeného kamene či perly.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-cistit-zlato-rady-tipy.html