jaktak.cz

Jak vybrat dudlík | rady a tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak vybrat dudlík | rady a tipy. Názory na šidítka se liší mezi pediatry, stomatology i rodiči. Ačkoliv mají dudlíky své odpůrce, část maminek na ně zkrátka nedá dopustit, protože je to často to jediné, co dítě uklidní. Jak ale dudlík vybrat, aby dítěti vyhovoval a jednalo se o vhodný typ?

Krok 1

Velikost dudlíku

Dudlíky se prodávají ve třech velikostech, a to od narození do 6 měsíců, poté od 6 do 18, a nakonec od roku a půl do tří let. Dále existuje ještě speciální velikost pro nedonošené děti. Velikost by měla být pokaždé jasně uvedena na obale, a pokud není, tak šidítko nekupujte. Obzvláště příliš velké dudlíky mohou být pro zdraví dítěte nebezpečné, hrozí udušení.

Proč je správná velikost dudlíku důležitá? Děti různého věku mají jinak velká ústa a nevhodná velikost šidítka může vést k deformaci zoubků a patra.

Krok 2

Označení a tvar dudlíku

Kupujte jen takové dudlíky, které jsou zdravotně nezávadné a ideálně označené jako „ortodontické dudlíky“. Zdravotní nezávadnost je základ a zaručuje, že se z materiálů nebudou uvolňovat žádné toxické látky, proto nekupujte šidítka v pochybných obchodem, ale nejlépe v drogerii či lékárně.

Ortodontický typ by měl garantovat, že tvar dudlíku je přizpůsobený dětské pusince, a jeho cucání nezpůsobí zmíněné vady, zkřivení zubů či další zdravotní problémy. Kromě těchto anatomicky tvarovaných typů existují ještě klasická šidítka ve tvaru kapky, která údajně vývoji zoubků neprospívají. Je však potřeba říci, že ani v tomto ohledu nejsou názory odborníků jednotné.

Krok 3

Materiál

Dudlíky se vyrábějí ze silikonu a kaučuku. Kaučuk (neboli latex) je tmavší a jedná se o klasický materiál, který se používal na výrobu hlavně dříve. Vydrží údajně méně a jedná se o levnější variantu.

Průhledný silikon se považuje za stálejší a modernější materiál, který maminky čím dál tím častěji preferují.

Často se ale stane, že dítě jeden z těchto materiálů odmítá, takže nejlepší je nechat ho, ať si samo vybere.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-dudlik-rady-tipy.html