jaktak.cz

Jak grilovat lososa i jiné ryby

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Grilovaný losos | recept. Chcete grilovat zdravě? Grilujte ryby. Ryby by se měly objevovat v našem jídelníčku co nejčastěji, zejména mořské ryby jsou vydatným zdrojem jódu a omega 3 mastných kyselin. Na gril jsou nejvhodnější ryby s pevným masem např. tuňák, makrela, losos, mečoun aj. Grilovat se mohou i naše domácí sladkovodní ryby. Mezi ty nejchutnější se řadí pstruh. Několik rad, abyste si na rybě připravené na grilu pochutnali, najdete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • ryby
  • gril
  • ostatní dle připravovaného receptu

Krok 1

Základem úspěšného grilování je nákup ryb. Při nákupu dávejte pozor, aby ryba byla čerstvá. Poznáte to podle jasných nezakalených očí, napjaté lesklé kůže a červených žaber. Ryba nesmí být cítit rybinou a zatlačíte-li prstem do masa, nesmí v něm zůstat jeho otisk. Chlazené ryby musejí být zřetelně označeny dobou použitelnosti a po této době se nesmějí prodávat. Kupujete-li rybu zmrazenou, nesmí být v balení „sníh“. Je to známka špatného zacházení, ryba byla vystavena delší dobu vyšší, než předepsané teplotě. Rybu z obchodu co nejrychleji dopravte domů (nejlépe v tašce na mražené zboží) a uložte v chladničce.

Krok 2

Ryby na gril nechte v kůži, udrží maso pěkně pohromadě a pod kůží je uložen tuk, který dodává rybě tu správnou chuť. Ryby se mohou grilovat celé (vykuchané), nakrájené na podkovy či připravené jako filety. Rybu před začátkem přípravy dobře omyjte a osušte. Solit byste měli těsně před vložením na gril. Nepoužívejte velké množství druhů koření, méně je více. Koření by nemělo přehlušit chuť rybího masa. Postačí citronová šťáva, olivový olej a bylinky. Kombinujte koření, které se k sobě hodí.

Krok 3

Rybu pokud možno nikdy nepokládejte přímo na rošt. Lepí se na něj a maso se trhá. Pokud nemáte jinou možnost, potřete rošt před vložením ryby olejem. Lépe je položit na rošt papír na pečení a na něj rybu. Další možností je rybu zabalit do alobalu, použití grilovacích tácků nebo speciálních mřížek na ryby. Ryby grilujeme rychle, příliš dlouhá tepelná úprava by rybu vysušila. Filety stačí grilovat několik minut, větší kusy se opékají delší dobu.

Krok 4

Vyzkoušejte grilovaného marinovaného lososa podle receptu z Pražského kulinářského institutu (opravdu výborný). Lososa naporcujte na filety a 4-6 hodin před plánovaným grilováním naložte do směsi hrubé soli a cukru krupice v poměru 1:1. Nechte půl hodiny v klidu, pak maso lehce pokapejte slivovicí, brandy nebo jiným destilátem, zabalte do alobalu a nechte v chladu odpočívat. Před akcí maso opláchněte pod tekoucí vodou, osušte, potřete olivovým olejem zabalte do čistého alobalu a vložte na gril. 3 minuty ho nechte na prudkém žáru, pak dejte na 12 minut dojít na méně rozpálenou část roštu. Poté si nechte chutnat.

Na doprovodných fotografiích je losos potřený olivovým olejem, citronovou šťávou a naplněný koprem s dobromyslí (oreganem). Poté je připravený na grilu v alobalu. Maso zůstane hodně šťavnaté, je spíše vařené v páře (papilotová kapsa).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-grilovat-lososa-i-jine-ryby.html