jaktak.cz

Jak vyrobit domácí přírodní aviváž | návod

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Domácí přírodní aviváž | návod. Komerční aviváže sice dodají prádlu krásnou a dlouhotrvající vůni a měkkost, ale chemické látky v ní obsažené bohužel zůstávají v prádle a při kontaktu s lidskou pokožkou mohou způsobovat celou řadu zdravotních potíží. Následující řádky Vám poradí, jak si vyrobit domácí přírodní aviváž, jejíž příprava je velmi levná a jednoduchá.

Co je potřeba

  • 1/2 litru octa
  • 1/2 litru horké převařené vody nebo bylinkového výluhu či odvaru
  • 1/2 šálku jedlé sody
  • 20-30 kapek oblíbeného éterického oleje
  • Velkou nádobu na míchání a vhodnou lahev na uskladnění

Krok 1

Ocet oplývá skvělými vlastnostmi, kterých můžete využít při výrobě domácí přírodní aviváže. Je šetrný k životnímu prostředí, změkčí Vaše prádlo a odstraní zbytky pracího prostředku z tkanin. Pračku již nemusíte čistit zbytečnými, drahými a nebezpečnými komerčními prostředky, ocet ji totiž ochrání před vznikem vodního kamene a plísní. A v neposlední řadě ocet usnadňuje žehlení a zachovává barvu oblečení. Co více si přát vezmete-li v úvahu opravdu nízkou cenu octa?

Nejlepší volbou je bílý vinný ocet, poslouží však i ocet jablečný nebo klasický lihový.

Krok 2

Éterický olej zvolte podle vůně nebo podle léčivých účinků. Éterické oleje Vás mohou uklidnit i povzbudit, zvýšit Vaši imunitu a pomáhají v boji proti nejrůznějším onemocněním. Krásně voní citrusové éterické oleje nebo třeba éterický olej levandule.

Krásnou vůni a mnoho příznivých účinků mají samozřejmě také čerstvé či sušené bylinky, proto je neváhejte pro přípravu aviváže použít.

Krok 3

A jaký je postup pro výrobu domácí přírodní aviváže?

Do velké nádoby nalijeme horkou převařenou vodu či bylinkový odvar nebo výluh, přisypeme jedlou sodu a přilijeme ocet. Obsah mícháme, dokud se nepřestane tvořit pěna.

Krok 4

Nakonec stačí tekutinu přelít do čisté lahve, přidat vybraný éterický olej a směs protřepat. Na jedno praní použijte zhruba 1/2 hrnku domácí aviváže.

  • Část octa můžete nahradit přírodním kondicionérem, v tom případě nepřidávejte jedlou sodu.
  • Místo vody či bylinového výluhu je možné použít citrusovou vodu, kterou připravíte povařením citrusových slupek ve vodě. Zkuste přidat také badyán, skořici nebo jiné koření, a máte úžasnou vánoční aviváž.
  • Bylinky můžete vylouhovat i v octu, nechte je tam minimálně 2 týdny, poté ocet sceďte a dále postupujte dle výše uvedeného návodu pro výrobu aviváže.
  • Ověřte si, že netrpíte alergií na žádnou ze složek, které jsou obsaženy v podomácku připravené aviváži.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-prirodni-avivaz-navod.html