jaktak.cz

Jak připravit domácí pomerančovou zmrzlinu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí pomerančová zmrzlina | recept. Jestliže mezi Vaše oblíbené druhy zmrzliny patří i pomerančová, ale nechcete si kupovat zmrzlinu plnou nezdravých ztužených tuků a přídatných látek, zkuste si připravit domácí pomerančovou zmrzlinu z pravých pomerančů. Budete potřebovat pouze několik ingrediencí. Recept najdete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 2 středně velké zralé pomeranče
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 smetanu ke šlehání (lze nahradit kokosovou, rýžovou nebo jinou rostlinnou smetanou)
  • 1/2 vanilkového lusku (nemusí být)

Krok 1

Pomeranče oloupeme a dužinu zbavíme přebytečných bílých vláken a případných jadýrek. Rozdělíme je na jednotlivé dílky, které pokrájíme na menší kousky, nasypeme je do igelitového sáčku či misky a dáme je zmrazit.

Krok 2

Zmrzlou pomerančovou dužinu vložíme do mixéru, zasypeme ji třtinovým cukrem, zalijeme smetanou a přidáme vnitřek vanilkového lusku. Vše důkladně promixujeme do hladka.

Krok 3

Směs nalijeme do misky, uzavřeme ji a umístíme na půl hodiny do mrazáku.

Krok 4

Poté pomerančovou směs ještě jednou promixujeme a dáme ji zamrazit na další 2 hodiny. Během této doby zmrzlinu několikrát promícháme.

Krok 5

Pomerančovou zmrzlinu můžete podávat dozdobenou kousky pomeranče a čerstvou mátou či meduňkou. Netradiční, ale skvělou kombinaci představuje pomeranč s čerstvou bazalkou.

  • Pokud pomeranče před loupáním promačkáte a proválíte (podobně jako vařená vejce), půjdou vám snadněji loupat.
  • Jestliže seženete pomeranč v BIO kvalitě, můžete do zmrzliny přidat i strouhanou kůru.
  • Pomerančové slupky ze stříkaných plodů nemusíte vyhazovat, zkuste si z nich připravit odvar, který je možné využít pro výrobu domácí drogerie – např. aviváže, univerzálního čističe apod.
  • Smetanu lze nahradit tvarohem či bílým jogurtem, dostanete tak lehčí variantu pomerančové zmrzliny. Místo cukru můžete použít rostlinný sirup či med.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-domaci-pomerancovou-zmrzlinu-recept.html