jaktak.cz

Jak využít řebříček obecný | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít řebříček obecný | rady. Řebříček je velmi známá bylinka, která hojně roste na mnoha místech a má celou řadu léčivých účinků. Obzvláště pak ženy jistě ocení blahodárný vliv řebříčku na nejrůznější gynekologické potíže. V následujícím článku se dozvíte, jak řebříček obecný využít pro Vaše zdraví. Pokud si řebříček chcete nasbírat, máte na to čas až do října.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Řebříček obecný je aromatická a velmi léčivá bylina, kterou naleznete na sušších loukách, polních cestách, na mezích, na okrajích lesů a na mnoha dalších místech. Řebříček kvete bílými či růžovými květy v období od června až do října. Sbírá se květ a kvetoucí nať za suchého a slunečného počasí. Sušíme jej ve svazcích nebo v tenkých vrstvách.

Krok 2

A jaké jsou léčivé účinky řebříčku?

  • Upravuje menstruační cyklus, pomáhá proti menstruačním bolestem, gynekologickým zánětům a dalším ženským potížím (včetně nepříjemných klimakterických projevů)
  • Má velmi příznivý vliv na stav kostní dřeně a krvetvorbu
  • Skvěle účinkuje proti bolestem hlavy a migrénám, pravidelné užívání řebříčku dokáže migrénu zcela odstranit
  • Tlumí bolesti zad a revmatické bolesti
  • Normalizuje funkci ledvin a jater, podporuje trávení, dodává chuť k jídlu a bojuje i s nachlazením
  • Mírní kašel, pomáhá při léčbě rakoviny plic, krvácení žaludku i angině pectoris a dalších kardiovaskulárních onemocněních

Krok 3

Jakou formou řebříček užívat

  • Vnitřně se řebříček nejčastěji užívá ve formě čaje, který připravíte zalitím 1 lžičky sušeného řebříčku 250 ml vroucí vody a následným 5-minutovým vylouhováním. Čaj pijeme 2x denně.

Krok 4

  • Z řebříčku si můžete připravit i skvělý sirup. Stačí nasypat květy řebříčku do hrnce, přidat na plátky nakrájený BIO citron, vše zalít vodou a nechat do druhého dne louhovat. Druhý den tekutinu přecedíme a poté zahříváme s třtinovým cukrem na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Sirup nakonec přelijeme do čistých lahví.

Krok 5

  • Z řebříčku si snadno vyrobíte také domácí tinkturu. Postup je následující: Uzavíratelnou lahev či sklenici naplníme květy řebříčku, zalijeme je 40% čistým alkoholem a necháme 14 dní macerovat na slunečném místě. Nakonec tinkturu přefiltrujeme přes plátýnko do čistých lahviček.

Krok 6

  • Zevně můžete řebříček využít pro přípravu sedací koupele při gynekologických potížích, zánětech nervů, kožních vyrážkách či hemoroidech. A jak na to? 100 gramů sušené nati zalijeme 2 litry studené vody a bylinku necháme přes noc vylouhovat. Druhý den výluh zahřejeme a přecedíme do koupele.
  • Silný řebříčkový nálev se dá využít i zevně ve formě obkladu proti kožním problémům, nehojícím se ranám a popáleninám. Jako kloktadlo nálev pomůže při zánětech dásní a dalších zánětech v dutině ústní.

Pokud chcete zabránit menstruačním křečím a bolestem, pijte čaj nejlépe již 3 dny před očekávanou menstruací.

Řebříček neužívejte dlouhodobě ani ve velkých dávkách.

Vnitřní užívání řebříčku není vhodné pro malé děti a těhotné a kojící ženy. Dětem však můžete připravit sedací koupel proti nočnímu pomočování.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-rebricek-obecny-rady.html