jaktak.cz

Jak zpracovat moruše | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpracovat moruše | rady a tipy. Moruše jsou chutná plodenství morušovníku, která se svým vzhledem (a některé druhy i barvou) podobají ostružinám. Morušovník se sice na zahradách příliš nepěstuje, ale v současné době se zájem o moruše opět začíná zvyšovat. V dřívějších dobách byly totiž morušovníky hojně rozšířeny a měly mnoho způsobů využití – používaly se k barvení látek a vína, usušené plody se mlely na mouku či přírodní sladidlo, apod. Jak zpracovat moruše v kuchyni, si určitě přečtěte v následujícím článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Morušovníky se pěstují jako stromy či keře v několika variantách. Můžete se setkat s morušovníkem s bílými plody, které mají nasládlou a nepříliš výraznou chuť a jeho listy slouží jako potrava pro známého bource morušového. Morušovník červený má tmavě purpurová plodenství chutnající sladce. Na morušovníku černém pak dozrávají tmavě fialové až černé moruše s příjemnou sladkokyselou chutí.

Krok 2

Moruše obvykle dozrávají postupně v období od července do září, záleží na druhu morušovníku a také na podnebí. Sklízíme je ručně přímo ze stromu či keře nebo setřásáním na plachtu. 

Plody obsahují řadu cenných látek a mají léčivé účinky (např. pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku, detoxikují organismus, pomáhají při kašli a nachlazení, při chudokrevnosti, atd.)

Krok 3

Plody můžete konzumovat syrové, přidat je do ovocného salátu či jogurtu, jsou však vhodné i k výrobě domácí zmrzliny, džemů, kompotů, sirupů, moštu, smoothie, ale i vína.

Moruše je možné také usušit či zamrazit.

Krok 4

A jak připravit skvělou zmrzlinu z moruší?

Hrnek moruší (nejlépe černých nebo kombinaci černých a bílých plodů) rozmixujeme s jednou vaničkou měkkého tvarohu, 70 g třtinového cukru a trochou citronové šťávy. Můžete přidat i kravskou nebo rostlinnou smetanu. Směs dáme zmrazit a v průběhu mražení ji několikrát promícháme.

Existuje také moruše trnavská, která vznikla zkřížením černého a červeného morušovníku a je oblíbená zejména na Slovensku a na Moravě. Tato odrůda má největší plody.

Pro zdraví můžete využít také listy morušovníku bílého, ze kterých si připravíte skvělý čaj účinný proti revmatismu, vyrovnávající hladinu krevního tlaku a snižující hladinu cholesterolu.

Z moruší se dělá také pálenka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-moruse-rady-tipy.html