jaktak.cz

Jak uvařit cuketovo-rajčatovou polévku

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Cuketa a rajčata patří ke klasickým letním plodinám, cuketa sice u některých strávníků pořád vzbuzuje rozpaky, nicméně osobně patřím mezi ty, kterým se nikdy nepřejí. Cuketa pak skvěle ladí dohromady s rajčaty třeba v následující polévce. Jde o velice snadný recept, který připravíte během pár chvil a nestihnete kuchyň ani příliš rozehřát, což se v parných letních dnech rozhodně hodí. Rajčata s cuketou pak poněkud netradičně doplňují pohankové vločky, které polévku nejen zahustí, ale zároveň je díky nim i sytější. Díky skryté ingredienci ve formě parmazánu získá pak polévka středomořský nádech.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

 

500 g cukety

300 g rajčat

1 mladou cibuli

2 lžíce olivového oleje

1 lžíci másla

2 bobkové listy

sůl a pepř

1 hrst pohankových vloček

1-2 stroužky česneku

1 lžíci parmazánu

bazalku na ozdobu

Krok 1

 

V prvním kroku zbavíme cibuli slupky a nasekáme ji nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejeme olej s máslem a cibuli na něm necháme zesklovatět. Mezitím si oloupeme cuketu, pokud máme mladou a malou, tak ji zbavovat slupky ani nemusíme. Nakrájíme ji tedy spolu s rajčaty na kostky.

Krok 2

Jakmile cibule zesklovatí nasypeme do hrnce cuketu s rajčaty a necháme krátce opékat. Jakmile zelenina pustí šťávu přilijeme vodu tak, aby byla zelenina ponořená. Přidáme bobkové listy, osolíme a opepříme a necháme přiklopené pokličkou vařit. 

Krok 3

Na pánvi mezitím opražíme nasucho pohankové vločky. Pak je nasypeme do hrnce s polévkou, necháme ještě krátce projít varem. Jakmile bude zelenina měkká a vločky nabudou na objemu, stáhneme hrnec z plamene. Česnek zbavíme slupky a prolisujeme ho do polévky. Ponorným mixérem pak z polévky vytvoříme krém.

Krok 4

Nakonec přidáme ještě parmazán a zamícháme. Bazalku opereme a nasekáme nadrobno, část nasypeme do polévky, zbytek necháme na ozdobu. Následně rozdělíme na porce, ozdobíme bazalkou a podáváme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-cuketovo-rajcatovou-polevku.html