jaktak.cz

Jak vyrobit zdravý domácí kečup s bylinkami | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zdravý domácí kečup s bylinkami | recept. Kupované kečupy jsou bohužel často plné nezdravých modifikovaných škrobů a bílého cukru. Navíc neznáte kvalitu použitých rajčat. Pokud tedy pěstujete na zahradě vlastní rajčata nebo máte možnost sehnat kvalitní a dobře vyzrálá, neváhejte a připravte si domácí kečup podle našeho receptu do zásoby. Postup, jak vyrobit zdravý domácí kečup s bylinkami, naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 1 kg hodně zralých rajčat
  • 1 jablko
  • 1 velká cibule
  • 70 ml jablečného octa
  • 70 g třtinového cukru
  • Sůl, pepř, bobkový list, případně také nové koření, hřebíček a skořice
  • Čerstvé bylinky – k rajčatům se skvěle hodí bazalka, rozmarýn, oregano či saturejka
  • Zavařovací skleničky a víčka

Krok 1

Vybírejte velmi zralá a nejlépe sladká rajčata, nebudete pak muset přidávat tolik cukru. Kečup dosladí také použitá cibule a jablko.

Krok 2

Oloupeme cibuli a omyjeme rajčata i jablko, vše poté nakrájíme na větší kousky a hodíme je do hrnce.

Krok 3

Obsah hrnce zalijeme octem, přisypeme třtinový cukr, sůl a koření dle chuti. Vše vaříme za občasného míchání na mírném ohni do zhoustnutí (trvá to asi hodinu až hodinu a půl).

Krok 4

Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem, propasírujeme ji přes husté síto a kečup podle chuti dosolíme a dokořeníme, případně dosladíme a znovu jej zahřejeme. Nakonec vmícháme nasekané čerstvé bylinky.

Krok 5

Ještě horký kečup nalijeme do vysterilizovaných skleniček, zavíčkujeme je a kečup 20 minut zavaříme při 80 °C.

Kečup můžete ochutit také česnekem, pro ozvláštnění lze přidat kari koření, a pokud si potrpíte na opravdu pálivý kečup, přidejte také nasekanou chilli papričku nebo chilli koření.

Můžete použít přezrálá rajčata, nikoliv však nahnilá či plesnivá.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-zdravy-domaci-kecup-s-bylinkami-recept.html