jaktak.cz

Jak zpracovat ryngle | recept na pečený čaj z rynglí

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpracovat ryngle | recept na pečený čaj z rynglí. Ryngle patří mezi blumy, což je velmi chutné a zdravé peckovité ovoce. Ryngle mohou mít různou barvu – od bílé, přes zelenou až po tmavě fialovou. Pokud jich máte na zahradě přebytek a nevíte, co si s nimi počít, přečtěte si naše rady, jak ryngle zpracovat.

Co je potřeba

Co je potřeba na pečený čaj z rynglí:

  • 2 kg rynglí (nebo směsi ovoce)
  • 500 g třtinového cukru
  • Štáva z 2 citronů
  • Skořice, badyán, hřebíček, vanilka nebo jiné oblíbené celé koření

Krok 1

Ryngle obsahují velké množství vitamínů skupiny B, vitamínu C a dalších vitamínů. Dále v nich nalezneme draslík, vápník, železo a další cenné látky. Důležitý je také vysoký obsah vlákniny, jež působí jako kartáč na střeva.

Krok 2

Ryngle můžete samozřejmě konzumovat syrové, hodí se však i k přípravě sladkých jídel a moučníků. Skvělou volbou jsou třeba tvarohové knedlíky s rynglemi či koláč s rynglemi a drobenkou.

Krok 3

Další možností je ryngle zavařit. Z tvrdších plodů můžete připravit skvělý kompot. Menší ryngle zavařte celé, větší je pak vhodné rozpůlit a vypeckovat.

Krok 4

Z dobře vyzrálých až přezrálých plodů vyrobíte velmi chutný a aromatický džem, sirup, želé nebo povidla.

Krok 5

Ryngle můžete použít také pro přípravu domácího pečeného čaje. Použijte je samotné nebo je zkombinujte třeba s meruňkami, jablky, švestkami nebo jinými druhy ovoce. Ovoce nasypte na vyšší plech, posypte je třtinovým cukrem, přidejte koření. Poté ovoce pokapejte citronovou šťávou a vše promíchejte. Plech vložte do trouby a směs pečte asi 35–45 minut. Nakonec horkým pečeným čajem naplňte čisté zavařovací skleničky, zavíčkujte je a otočte dnem vzhůru do vychladnutí.

Krok 6

Z padaných, avšak nenahnilých plodů (červivé nevadí) si můžete nechat vyrobit ovocnou pálenkuV neposlední řadě je pak možné zbylé ryngle vypeckovat a uskladnit v mrazáku.

Až si budete chtít v zimě připravit ovocný koláč nebo jiný moučník, jistě je oceníte.

Rynglový džem či povidla můžete dochutit skořicí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-ryngle-recept-na-peceny-caj-z-ryngli.html