jaktak.cz

Jak připravit zdravý švestkový kompot | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zdravý švestkový kompot | recept. Existuje mnoho způsobů, jak zužitkovat úrodu švestek. Mezi ty nejznámější bezesporu patří výroba švestkového kompotu. V následujícím článku Vám poradíme, jak připravit zdravý švestkový kompot. Postup je opravdu velmi jednoduchý, a pokud švestky vypeckujete, vejde se jich do sklenice mnohem více. Zavařené švestky se Vám v zimním období jistě budou hodit.

Co je potřeba

  • Pevné a tvrdší švestky
  • Čisté zavařovací sklenice a víčka
  • Voda a třtinový cukr na nálev (na 1 l vody se přidává 350 g cukru)
  • Celá skořice, hřebíček, badyán, případně směs koření v pytlíčku (např. na punč či svařák)

Krok 1

Švestky jsou nejen chutné, ale představují také skvělý lék proti mnoha zdravotním neduhům. Díky velkému množství vlákniny švestky pomáhají zlepšovat trávení a proti zácpě, navíc čistí organismus, používají se proto i při detoxikačních kůrách. Ve švestkách dále nalezneme vitamíny skupiny B, vitamín E a řadu minerálů (např. vápník, hořčík, draslík, měď, zinek atd.). Švestky využijete pro léčbu dny a revmatismu, pro snížení hladiny cholesterolu, jako prevenci před vznikem kardiovaskulárních chorob a pro zvýšení odolnosti vůči stresu.

Do kompotu použijte zdravé a zralé plody, které však nejsou příliš měkké a přezrálé (ty můžete využít pro přípravu povidel nebo čatní).

Krok 2

A jaký je postup?

Nejprve připravíme následujícím způsobem nálev: Vodu svaříme s cukrem a kořením, to poté z nálevu vyjmeme a necháme roztok vychladnout.

Krok 3

Švestky omyjeme a vypeckujeme. Půlky švestek pak důkladně rovnáme do vysterilizovaných zavařovacích sklenic. Nakonec švestky zalijeme vychladlým nálevem tak, aby byly zcela ponořené.

Krok 4

Zavařovací sklenice dobře zavíčkujeme a kompot poté zavaříme 15 minut při teplotě cca 90 °C. Sklenice vyjmeme ihned po zavaření a necháme je vychladnout dnem vzhůru. Kompotované švestky můžete konzumovat samotné, přidat je na koláč nebo do jiného moučníku, do ovocných knedlíků, žemlovky apod.

  • Samozřejmě můžete zavařovat i celé plody.
  • Do nálevu je možné přidat trochu rumu.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zdravy-svestkovy-kompot-recept.html