jaktak.cz

Jak kandovat ovoce

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na kandované ovoce | recept. Kandování je způsob zpracování ovoce, při kterém se šťáva v ovoci nahrazuje nasyceným cukerným roztokem. Postup je snadný, leč zdlouhavý. Odměnou za trpělivost je luxusní pochoutka, jakou v obchodě nekoupíte. Kandované domácí ovoce využijete při zdobení dortů, zákusků, jako přísadu do vánoční štoly nebo pečení biskupského chlebíčku. Kandovat se dají třešně, švestky, meruňky, broskve, ananas, hrušky, citrusová kůra a mnoho jiných druhů. Na kandování vybíráme ovoce bez vad, v případě citrusové kůry jen chemicky neošetřenou.

Co je potřeba

  • ovoce dle vlastního uvážení
  • 1 kg krupicového cukru
  • 0,5 l vody
  • šťáva z 1 citronu  

Krok 1

Připravte si ovoce, které chcete kandovat. Vzhledem k delší počáteční tepelné úpravě volte ovoce raději tvrdší, nepřezrálé a nepoškozené. Menší druhy můžete kandovat celé, větší rozdělte na poloviny nebo pokrájejte na menší kousky. Ze švestek a třešní můžete i nemusíte odstranit pecku, v případě sušení meruněk vcelku pecku raději vyjměte. U všech druhů ovoce i některých druhů zeleniny (dýně) je postup totožný.

Krok 2

Ovoce očistěte, omyjte a případně nakrájejte. Jestliže budete větší ovoce krájet na plátky, nedělejte je příliš silné, stačí 1 až1,5 cm. Ovoce vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo ponořeno a mírným varem nechte 15 minut probublávat. Pak ovoce sceďte a vodu zachyťte k dalšímu využití.

Krok 3

 Z vody, ve které se ovoce vařilo, odměřte 0,5 l. Přidejte do ní šťávu z 1 většího citronu a 250 g cukru. Vše uveďte do varu a 2 minuty povařte.

Krok 4

Do skleněné nebo nerezové misky poskládejte předvařené ovoce. Zalijte ho horkým cukerným roztokem a zatěžkejte třeba dezertním talířkem. Všechny kousky musí být potopené. Nechte stát 24 hodin při pokojové teplotě.

Krok 5

Druhý den tekutinu z ovoce slijte, přidejte 100 g cukru, prudce 1-2 minuty vařte a horký sirup nalijte zpět na ovoce a zatěžkejte na 24 hodin. Třetí den opakujte postup z druhého dne.

Krok 6

Čtvrtý den ovoce opět přeceďte a do slité tekutiny přidejte 150 g cukru. Za stálého míchání vařte jednu až dvě minuty, odeberte případnou pěnu a horký roztok nalijte na ovoce. Zatěžkejte a nechte stát 24 hodin

5. den opakujte celý postup prací čtvrtého dne.

6. den opět slijte cukerný roztok a přidejte k němu zbytek (250 g) krupicového cukru. Za stálého míchání vařte asi minutu a nalijte zpět na ovoce. Tentokrát bude zatížené ovoce odpočívat 48 hodin.

Krok 7

Osmý den ovoce i se sirupem přendejte do kastrolu a povařte asi 5 minut. Pak ovoce sceďte, nechte okapat a vyskládejte na mřížku z trouby. Mřížku podložte plechem vyloženým alobalem a vše vložte do trouby. Sušte přibližně 12 hodin při 120 °C. Dvířka trouby nechte pootevřená. Sušit  můžete i v sušičce ovoce. Usušené (pozor, stále se bude mírně lepit) polijte čokoládou nebo obalte v moučkovém cukru. Ovoce je dost sladké, proto doporučuji zdobit vysokoprocentní čokoládou, která chuť vyváží. Skladujte v suchu, v uzavřené nádobě. Správně zpracované ovoce by mělo vydržet 1 rok.

Slitý sirup nevylévejte, dá se využít např. k výrobě pečeného čaje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-kandovat-ovoce.html