jaktak.cz

Jak zpracovat mátu | praktické rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpracovat mátu | praktické rady. Máta peprná (stejně tak jako máta kadeřavá a další druhy máty) patří mezi léčivé bylinky s mnohými zdravotními účinky. Oplývá velmi výraznou mentolovou vůní a chutí. Pokud mátu pěstujete na zahradě nebo třeba doma v květináči a nevíte si rady, jak ji dále zpracovat, máme pro vás několik tipů.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Máta má celou řadu léčivých účinků – mimo jiné povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá trávení, pomáhá proti křečím a nadýmání, léčí kašel a nachlazení, má dezinfekční a protizánětlivé vlastnosti.

Jedná se o vytrvalou rostlinu, jejíž lístky můžeme sklízet po celou dobu jejího růstu. Nať však sbíráme před rozkvětem nebo na počátku kvetení. Mátu sbíráme za suchého počasí a v případě, že si ji chcete nasušit, rozložte ji v tenkých vrstvách na stinném a vzdušném místě, je třeba ji usušit rychle. Sušenou mátu využijete především pro přípravu skvělého mátového čaje (stačí zalít 1 lžičku sušených lístků 250 ml vroucí vody, nechat asi 5 – 10 minut vylouhovat a poté scedit).

Krok 2

Velmi vhodným způsobem, jak zpracovat mátu a zároveň uchovat její chuť a aroma, je zamrazit ji. Použijte třeba tvořítka na led, mátu zamrazte s vodou a následně můžete ledové kostky přesypat do igelitového sáčku a opět uskladnit v mrazáku. Máta se tak velmi snadno používá do nejrůznějších pokrmů a nápojů.

Krok 3

Méně známý je nejspíše mátový olej, který vyrobíte následujícím způsobem: Čerstvé lístky máty omyjte a nechte oschnout, poté je nasypte do uzavíratelné sklenice a zalijte kvalitním rostlinným olejem (např. olivovým). Mátu nechte macerovat asi 2 týdny, obsah sklenice občas protřepeme. Nakonec mátový olej přecedíme přes plátýnko a skladujeme v lednici. Mátový olej můžete použít v kuchyni (např. k dochucení salátů) nebo zevně – masírováním čela se zbavíte bolestí hlavy či migrény, olej však pomáhá také proti revmatismu, kožním problémům, rýmě, kašli a nachlazení.

Krok 4

V neposlední řadě si určitě zkuste vyrobit zdravý a chutný mátový sirup, ze kterého si můžete připravit limonádu, ochutit jím nejrůznější dezerty nebo jej užívat  pro jeho léčivé vlastnosti.

Pro výrobu sirupu si připravte hrst čerstvých lístků, pokrájejte je nahrubo a nasypte do hrnce, přidejte na plátky nakrájený citron v bio kvalitě, hrnec  přikryjte poklicí a nechte do druhého dne odstát v lednici. Druhý den výluh přefiltrujte přes plátýnko do čistého hrnce, přisypejte 500 g třtinového cukru a vše vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Nakonec už jen sirup přelijte do čistých lahviček a skleniček a skladujte v chladu.

Uskladněnou mátu se snažte přes zimu spotřebovat a každý rok si udělat čerstvou zásobu.

Dlouhodobé užívání samotné máty může mít za následek změny krevního obrazu, je vhodné dělat v užívání pauzy.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-matu-prakticke-rady.html