jaktak.cz

Jak zpracovat dýni | rady a návody

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpracovat dýni | rady a návody. Dýně (neboli tykev) je zelenina, která se pěstuje na mnoha zahradách pro své různě barevné a tvarované plody. Dýně se dá využít mnoha způsoby, připravíte z ní nejrůznější sladké či slané pokrmy i nápoje. V následujícím článku vám poradíme několik tipů, jak dýni zpracovat a co si z ní uvařit.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Existuje řada druhů dýně, některé mají své specifické chutě a využití (např. špagetová dýně se nejčastěji používá jako alternativa těstovin), jiné se dají použít takřka univerzálně. Obecně se jedná o velmi zdravou zeleninu, jež obsahuje mnoho cenných látek (např. draslík, hořčík, zinek, selen, železo, vitamín A a mnoho dalších). Její konzumace posiluje imunitu, zklidňuje nervovou soustavu, zpomaluje stárnutí, má příznivý vliv na funkci srdce, pomáhá při chorobách ledvin a mnoha dalších zdravotních potížích.

Krok 2

Dozrálé plody můžeme skladovat v celku, v tom případě ponecháme na dýních stopku dlouhou alespoň 5 centimetrů a nejprve je necháme několik dní proschnout na větraném místě. Následně dýně uskladníme na suchém místě o teplotě zhruba 10 – 15°C. Plody se nesmí vzájemně dotýkat. Vydrží nám zde 5 měsíců.

Krok 3

Všechny druhy jedlých dýní můžeme zavařit nebo jinak tepelně zpracovat. Z dýně si můžete vyrobit skvělý kompot (dýně se často kombinuje s ananasem), džem (zkuste přidat třeba jablka a skořici nebo třeba některý druh citrusů). Dýni pro přípravu slaných pokrmů je možné zavařit na slano nebo na sladkokyselo, výborné je i pikantní dýňové čatní.

Krok 4

Dýni lze také zamrazit – syrovou, uvařené kousky dýně či dýňové pyré.

V neposlední řadě zkuste dýni usušit či kandovat.

Krok 5

A jak dýni dále využít?

Dýně nalezne uplatnění v celé řadě sladkých pokrmů – dýňový koláč, cheesecake, muffiny, bábovka, vyzkoušet můžete i dýňovou zmrzlinu. Co se týče slaných jídel, z dýně se připravuje skvělá polévka, rizoto, „svíčková“ omáčka, omáčka na těstoviny, dýňové kari, placky, karbanátky, možností je opravdu celá řada.

Krok 6

Určitě vyzkoušejte dýňové zelí, které připravíte následujícím způsobem: Jednu malou oloupanou dýni nastrouháme nahrubo. Na másle zpěníme 1 nakrájenou cibuli, zaprášíme ji 2 lžícemi hladké špaldové mouky a následně přidáme nastrouhanou dýni. Vše osolíme, opepříme a okmínujeme dle naší chuti. Po chvilce podlijeme dýni trochou vody a podusíme ji do měkka. Nakonec dýňové zelí dochutíme jablečným octem a třtinovým cukrem.

 

Nejvýraznější chuť má asi dýně Hokkaidó, která se navíc díky měkké slupce nemusí loupat.

Nezvyklým způsobem, jak zpracovat dýni, může být výroba domácí dýňové hořčice. Recept naleznete na internetu.

Semínka z dýně určitě nevyhazujte, stačí je osolit a opéct v troubě a získáte skvělou chuťovku.

Velkoplodá dýně (Goliáš) se pro skladování v celku příliš nehodí, snáze se totiž kazí kvůli vysokému obsahu vody. Je však naopak velmi vhodná pro výrobu džemu či kompotu.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-dyni-rady-navody.html