jaktak.cz

Jak využít chmel otáčivý pro zdraví | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít chmel otáčivý pro zdraví | rady a tipy. Chmel otáčivý je popínavá rostlina, kterou všichni jistě velmi dobře znáte v souvislosti s výrobou piva. Málokdo však asi ví, že se dá využít i jinak, má totiž celou řadu léčivých účinků. Tato rostlina planě roste nebo se pěstuje v mnoha zemích, u nás za rozšíření chmelu vděčíme zejména Karlu IV. Pokud máte na zahradě dostatek prostoru na slunečném místě, můžete si chmel vysadit a nechat jej třeba pnout po domě, plotu či zídce. Tipy, jak chmel otáčivý využít pro zdraví, naleznete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Chmel otáčivý roste i ve volné přírodě, nalezneme jej zejména na krajích lesů, v křovinách nebo na stromech v blízkosti potoků, apod. Pro léčebné účely se sbírají samičí šištice krátce před dozráním, tj. od poloviny srpna do začátku září. Šištice rychle usušíme při teplotě do 40 °C. Skladujeme je na suchém a tmavém místě a dbáme na to, abychom je spotřebovali do 12 měsíců, po této době již chmel nemá téměř žádné léčivé účinky.

Krok 2

Ze sušeného chmele se nejčastěji připravuje čaj – 2 lžičky podrcených sušených šištic zalijeme 250 ml studené vody, přivedeme ji k varu a odstavíme. Čaj poté necháme 10 minut odstát a přecedíme jej. Pijeme jej vlažný, nejlépe 2× denně.

Krok 3

Chmel otáčivý má následující léčivé účinky:

  • Podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče.
  • Má uklidňující účinky, pomáhá proti nespavosti, migréně a nervovému podráždění.
  • Působí dezinfekčně a antisepticky, je mírně močopudný.
  • Harmonizuje menstruační cyklus, zmírňuje obtíže spojené s klimakteriem a dokonce má afrodiziakální účinky.
  • Zevně můžete odvar využít k oplachování vlasů, zvýšíte tak jejich lesk a zabráníte lámání. Odvar skvěle poslouží i k čištění pleti.

 

Chmel otáčivý seženete i ve formě tablet či tinktury – tu vyrobíte snadno také doma, stačí hrst sušených šištic zalít vysokoprocentním čistým alkoholem a nechat je asi 3 týdny macerovat, následně přefiltrujeme přes plátýnko.

Chmel užíváme pouze v přiměřených dávkách po dobu nejdéle 3 měsíců.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-chmel-otacivy-pro-zdravi-rady-tipy.html