jaktak.cz

Jak se starat o kožené materiály

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak se starat o kožené materiály | rady a tipy. Kůže patří mezi pevné, odolné a tradiční materiály používané na výrobu oblečení, bot i nábytku. Jedná se o příjemný materiál s typickou vůní, jehož cena je ale obvykle vyšší, a proto se doporučuje o kožené výrobky řádně starat, aby dlouho vydržely. Správná údržba může výrazně prodlužit životnost výrobku.

Co je potřeba

impregnace na boty, včelí vosk, hadřík, případně gel na čištění kůže

Krok 1

Čištění

Kožené výrobky nikdy neperte. Vzhledem k různorodosti kožených materiálů se každý čistí trochu jinak, ale pro všechny platí, že se v případě polití či jiného znečištění musí vyčistit ihned. Kůže má tendenci tekutinu vsakovat, takže zbytečným odkládáním riskujete nenávratné poškození kůže.

Hladké kůže otíráme namočeným a vyždímaným hadrem a nepoužíváme žádné agresivní prostředky. U ostatních kůží, které naopak hladké nejsou, se doporučuje suché čištění.

Na světlou kůži se nejčastěji používají speciální gely na čištění kůže, které odstraní mastnotu.

Krok 2

Sušení

Pokud kožený výrobek namokne nebo navlhne, je potřeba ho nechat pořádně proschnout. U bot pomohou noviny, kterými můžete vycpat špičky, tašku pořádně otevřete, aby do ní šel vzduch. Vždy však sušte věci volně na vzduchu, nikdy je nedávejte do sušičky, na topení nebo na přímé slunce. Sluneční paprsky jsou příliš agresivní a na kůži by se mohly vytvořit fleky. Navíc vysoká teplota vede k pokroucení a vysušení materiálu.

Krok 3

Impregnace a pravidelné ošetřování

Obuv impregnujte proti vlhkosti podle návodu výrobce, obzvlášť v zimě, kdy se materiál dostává do kontaktu s vysokými koncentracemi soli.

Nejrozšířenějším přípravkem na ošetřování hladkých kožených materiálů je včelí vosk. Kůži změkčí, zvláční, dodá jí lesk a ošetří ji proti praskání. Také zvýrazňuje barvu, výrobek většinou po aplikaci lehce ztmavne.

Krok 4

Kožené tašky a zátěž

Kožené tašky nikdy nezatěžujte více, než doporučuje výrobce. I přesto, že je kabelka z kůže a kvalitně ušitá, má určitou omezenou nosnost.

  • Vždy se při koupi daného výrobku ujistěte, jak se o tento konkrétní kožený materiál starat a čemu se naopak vyhnout.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-starat-o-kozene-materialy.html