jaktak.cz

Jak zapéct květák s uzeninou | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zapečený květák s uzeninou | recept. Květák je na trhu po celý rok, ale podzimní květák, vypěstovaný na poli nebo zahrádce, má mnohem lepší chuť. S rychleným skleníkovým se nedá srovnat. Květák obsahuje mnoho minerálních látek, především vápník, fosfor a draslík. Z vitaminů jsou zastoupeny vit. C, vitaminy sk. B a provitamin A. Květák obsahuje puriny, proto se nedoporučuje lidem trpícím dnou. Pro ty ostatní je dnešní rychlý a snadný recept.

Co je potřeba

  • 1 květák
  • 100 g uzeniny (uzeného masa)
  • 2 celá vejce
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Krok 1

Květák rozebereme na růžičky, důkladně omyjeme a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme a necháme okapat na sítu. Uzeninu (např. špekáčky) pokrájíme na kostičky. Vejce rozšleháme se smetanou.

Krok 2

Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhanou houskou.

Krok 3

Do připravené misky rozložíme na růžičky rozebraný květák a posypeme ho nakrájenou uzeninou. Vrstvy necháme volně, nemačkáme je k sobě. Vše zalijeme smetanou s vejci, osolíme, opepříme a zapečeme při 220 °C v troubě.

Krok 4

Zapečený květák podáváme s vařenými brambory nebo se zeleninovým salátem. Chutná i studený.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-kvetak-s-uzeninou-recept.html