jaktak.cz

Jak využít kaštany pro zdraví | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít kaštany pro zdraví | rady a tipy. Z kaštanů si možná vyrábíte s dětmi zvířátka, případně podzimní věnce nebo jiné dekorace. Věděli jste však, že je možné je využít i pro zlepšení vašeho zdraví? V následujícím článku se dozvíte, jaké léčivé účinky kaštany mají a proti jakým zdravotním neduhům se dají použít.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Kaštany jsou plody jírovce maďalu, které dozrávají během září a října. Dají se použít čerstvé i sušené (před sušením kaštany rozmixujte nebo pokrájejte na malé kousky).

Krok 2

A jak je využít pro zdraví?

Můžete je jen tak žmoulat v rukou, což spousta lidí činí možná nevědomky. Dají se také nosit v kapsách či v kabelce, nebo je v plátěném pytlíku umístit pod polštář. Energie kaštanů na vás bude působit při každém dotyku a zbaví vás mnoha škodlivin a dalších nežádoucích látek. Kaštany vám pomohou proti bolestem hlavy, zad a kloubů, při revmatismu, poruchách lymfatického systému a křečových žilách, uleví při zánětech močových cest a zvyšují plodnost. Žmoulání kaštanu se doporučuje také proti stresu a nervozitě. Asi po měsíci používání kaštany vyměňte za nové.

Krok 3

Další možností je výroba kaštanové tinktury: Kaštany pomeleme nebo nakrájíme na malé kousky, nasypeme je do uzavíratelné lahve či sklenice a zalijeme alespoň 40% alkoholem. Sklenici necháme na slunečném místě stát asi 3 týdny, každý den obsah protřepeme. Nakonec tinkturu přecedíme do čistých lahviček.

Tinkturu je možné využít k mazání bolavých zad, kloubů a nohou postižených křečovými žilami, případně si z ní vyrobit mast či gel.

 

Krok 4

Kaštanová koupel je pak vhodná zejména proti revmatu a bolestem či otokům nohou. Hrst pokrájených kaštanů zalijeme 2 litry vroucí vody a necháme hodinu louhovat. Následně nálev přelijeme do vany a dopustíme teplou vodu. Ve vaně setrvejte asi 15 minut. Koupel je vhodné provádět 2x týdně.

 

Pro léčebné účely sbírejte dozrálé kaštany, které samy vypadávají z pichlavého obalu. Léčivé jsou i květy jírovce.

Tinktura z kaštanů bude účinnější, pokud kaštany před naložením do alkoholu oloupete.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-kastany-pro-zdravi-rady-tipy.html