jaktak.cz

Jak využít penízovku sametonohou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít penízovku sametonohou | rady a tipy. Houby můžete sbírat i během podzimu a některé druhy rostou dokonce v zimě. Penízovka sametonohá patří mezi jedlé a chutné zimní houby, hojně roste od října do dubna. Penízovce dokonce nevadí ani sníh a mráz. Jedná se navíc o velmi zdravou houbu s mnoha léčivými účinky. Jak penízovku sametonohou využít pro zdraví i v kuchyni, se dozvíte na následujících řádcích.

Co je potřeba

VIz další kroky

Krok 1

Penízovka sametonohá roste v hustých trsech na odumírajících (ovšem často i na zdravých) listnatých stromech v lesích, parcích i zahradách. Můžeme ji nalézt i na pařezech a spadlých kmenech či větvích.

Penízovska sametonohá má zlatooranžovou až medově hnědou barvu. Existují i další druhy penízovek, které jsou taktéž jedlé a chutné.

Krok 2

Jak penízovku využít v kuchyni?

Penízovka má skvělou chuť a příjemnou vůni. Hodí se zejména pro přípravu polévek, omáček, rizota, do karbanátků či nádivek (vynikající recepty z hub naleznete v odkazech níže). Výborně chutná také naložená do octa.

Krok 3

Penízovka sametonohá obsahuje velké množství cenných látek (např. vitamíny A, C a D, hořčík, draslík, zinek, železo atd.). Často se díky svým účinkům využívá v tradiční čínské, ale i v naší lidové medicíně. Penízovka sametonohá má následující léčivé účinky:

  • Má antibakteriální, antibiotické, protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.
  • Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
  • Má protiplísňové účinky, pomáhá léčit akné, ekzémy a další kožní problémy a zlepšuje střevní mikroflóru.
  • Zlepšuje stav při diabetu, ischemické chorobě srdeční a povzbuzuje činnost slinivky.
  • Podporuje imunitu, léčí alergie a astma, užívá se při chorobách jater a žlučníku.

Krok 4

Penízovka se pro léčebné účely užívá nejčastěji ve formě tinktury. Pokud zvládnete výraznou houbovou chuť, můžete si z ní připravit také nálev.

Tinkturu z penízovky vyrobíme z 1 lžíce sušené nebo 2 lžic očištěných a nakrájených hub, které vložíme do sklenice a zalijeme je 3 dl alespoň 40% lihu. Sklenici necháme stát při pokojové teplotě asi 2 týdny, obsah sklenice každý den protřepáváme. Nakonec tinkturu přecedíme přes plátýnko do čistých lahviček a skladujeme ji v lednici. Užíváme 2x až 3x denně cca 20 až 25 kapek rozmíchaných ve sklenici vody.

  • Penízovku sametonohou není možné zaměnit za žádnou jedovatou houbu.
  • Z této houby se většinou používají jen kloboučky, nohy mohou být příliš tuhé.
  • Penízovku lze pěstovat na zahradě např. na pokáceném stromě.
  • Užití tinktur z hub či z bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
  • Sbíráme jen houby, které dobře známe!

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-penizovku-sametonohou.html