jaktak.cz

Jak využít čirůvky v kuchyni i pro zdraví | rady a tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít čirůvky v kuchyni i pro zdraví | rady a tipy. Čirůvky jsou houby spíše pro zkušenějšího houbaře, když se je však naučíte rozeznávat, budete odměněni skvělou chutí a navíc také léčivými účinky těchto hub. V našem článku Vám poradíme, jak využít čirůvky v kuchyni i pro zdraví.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Čirůvky (mimo čirůvky májovky) se většinou sbírají během podzimu a některé druhy dokonce rostou i v prosinci, pokud je příznivé počasí.

Existuje opravdu velké množství druhů čirůvek, jedlé jsou však jen některé z nich. Zmíníme zde jen několik druhů.

  • Mezi nejčastěji sbírané patří již zmíněná čirůvka májovka, která roste na jaře a poznáte ji podle bílého, okrového nebo světle hnědého klobouku. Je skvělá pro přípravu bílých omáček.
  • Dalším známým a poměrně snadno rozeznatelným druhem je čirůvka fialová, jež můžete nacházet v období od září do prosince. Má fialové či šedofialové zbarvení celých plodnic.
  • Podobně jako čirůvka fialová pak vypadají i čirůvka dvoubarvá (poznáte ji podle fialově zbarveného třeně a k němu přirostlých smetanových lupenů) a čirůvka špinavá (ta má bělavě nafialovělý nebo fialovorůžový klobouk. Tyto druhy sice nejsou tak chutné jako čirůvka fialová, najdou však v kuchyni mnohá uplatnění.
  • Dříve hojně sbíraným druhem byla čirůvka havelka, dnes však již roste spíše vzácně. V některých oblastech je však k nalezení i hojněji. Tato čirůvka šedohnědou či šedomodrou barvou klobouku.

Krok 2

A jak čirůvky využít v kuchyni?

Čirůvky můžete využít k přípravě tradiční houbové smaženice, polévky, omáčky, sekané, karbanátků či rizota nebo je třeba naložit do octa.  Čirůvky je možné také jen podusit na másle (případně na slanině a cibuli) nebo je použít do houbové směsi.

Krok 3

Jaké jsou léčivé účinky čirůvek?

Čirůvka fialová po dostatečné tepelné úpravě pomáhá při cukrovce, snižuje hladinu cukru v krvi. Ulevuje také při bolestech hlavy a nohou a potlačuje infekce močových cest. Čirůvky mají antibakteriální, antioxidační a antimykotické účinky. Čirůvka havelka pak oplývá i protirakovinnými účinky a pomáhá při zánětech. V čirůvce dvoubarvé naleznete i kyselinu listovou. Čirůvka špinavá podporuje funkci jater a posiluje nervový systém. Jarní čirůvka májovka má navíc antialergické vlastnosti a zmírňuje projevy senné rýmy.

 

Krok 4

Pro léčebné účely si houby nasušte. Čaj poté připravíte zalitím 1 lžičky rozemletých sušených čirůvek 250 ml vody, vše asi 10 minut povaříme. Nakonec odvar scedíme a necháme vychladnout. Čaj pijeme 3× denně po dobu 3–5 dnů.

Čirůvku fialovou je nutné alespoň 20 minut tepelně opracovat.

Čirůvky si před sběrem dobře prohlédněte v atlase hub, pokud je dobře neznáte, u některých čirůvek je možná záměna s jedovatými druhy těchto i jiných hub.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-ciruvky-v-kuchyni-i-pro-zdravi-rady-tipy.html