jaktak.cz

Jak na avokádový pudink

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Avokádový pudink je lahodná varianta, jak zařadit avokádo do jídelníčku, pokud vám jeho chuť příliš nevyhovuje. Kombinace se sladkým banánem, kakaem a tvarohem, který doplní potřebné bílkoviny, je výbornou a zdravou svačinou, která uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

Co je potřeba

2 porce:

  • 1 ks střední vyzrálý banán (cca 100g)
  • 100 g polotučný tvaroh
  • 1 ks menší avokádo (cca 100g)
  • 10 g kakao
  • podle potřeby xylitol nebo čekankový sirup na doslazení

Krok 1

Banán a avokádo nakrájíme na kousky a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem.

Krok 2

Do směsi přimícháme tvaroh a kakao. Vytvoříme hladký krém, který podle potřeby dosladíme xylitolem nebo čekankovým sirupem.

Avokádo je cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin, důležitých nejen pro prevenci kardiovaskulárních chorob, ale pro udržení celkového zdraví. V jídelníčku běžné populace je nedostatek omega 3 mastných kyselin v důsledku nedostatečné konzumace mořských ryb. Tyto mastné kyseliny můžeme dodávat pravidelnou konzumací avokáda, chia semínek, konopných semínek, mletých lněných semínek, vlašských ořechů a za studena lisovaného řepkového oleje do studené kuchyně, .

Avokádo je však velkým zdrojem tuků, proto není dobré to s ním přehánět. 100g avokáda obsahuje okolo 14 g tuků a z toho 110 mg omega 3 mastných kyselin. Doporučená denní dávka omega 3 je při zdravotní prevenci 1g, při léčbě kardiovaskulárních chorob 2 - 4 g.

Tvaroh v tomto jídle doplňuje chybějící bílkoviny. Díky obsahu bílkovin můžeme hovořit o plnohodnotné svačině – obsahuje sacharidy (banán), bílkoviny (tvaroh) a kvalitní tuky (avokádo).

Obsah energie a živin na 1 porci:
900KJ (214 kcal), 11 g bílkovin, 20 g sacharidů, 10 g tuků


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-avokadovy-pudink.html