jaktak.cz

Jak v zimě správně dýchat | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak v zimě správně dýchat | rady. Řeknete si, že dýchání je pro každého naprostá samozřejmost. Přesto řada lidí dýchá špatně: v drtivé většině případů jsou to zlozvyky, které lze dobře odstranit. Pokud si osvojíme správnou techniku, prospěje to našemu zdraví. Zejména v zimních měsících lze předejít zbytečným zdravotním komplikacím.

Krok 1

Zásadní je, abychom se nadechovali nosem, a nikoli ústy. Při nádechu nosem se vzduch filtruje od nečistot, které sice nevidíme, ale jsou obsaženy ve vzduchu. Ty ulpívají na nosní sliznici a pryč se dostanou pomocí sekretu, tedy rýmy. Neméně důležité je, že v nose se vzduch zvlhčí, ale především není tak studený, když se dostane do plic. Dýchání nosem brání tomu, aby ledový vzduch nepoškodil dolní dýchací cesty.

Krok 2

Takže kdo dýchá ústy, tomu proudí do dolních cest dýchacích vzduch, který se nestačil zvlhčit, ohřát ani očistit. V ústní dutině navíc vzniká nepříjemné sucho, sliny vysychají. Jejich nedostatek vede k tomu, že organismus se nedokáže ubránit bakteriím, které jsou běžně slinami odváděny pryč.

Krok 3

Někdy ale dýchání nosem komplikují nosohltanové nebo patrové mandle. V takovém případě je dobré navštívit otorinolaringologa, který zkontroluje jejich velikost a umístění.

Jestliže se vám dýchá nosem ztěžka, na vině může být i zdeformovaná nosní přepážka. Člověka to pak automaticky svádí k tomu, aby se pohodlněji nadechoval ústy. Na druhou stranu, podle statistiky má nepatrné či mírné odchylky co do velikosti a postavení nosní přepážky až 8 lidí z 10 u středoevropské populace, avšak potíže s dýcháním se projeví jen zhruba u 10 % z nich.  

Krok 4

Potíže se objevují také tehdy, když je člověk nachlazený, takže nosní sliznice je překrvená a zbytnělá. Otvor, kudy proudí vzduch, se tím významně zúží.

Krok 5

Nadechujeme se nosem, pomalu a důkladně, aby se vzduch stačil zvlhčit a jeho teplota se přizpůsobila té naší. Nezapomínejme na to, že důležitou práci vykonává bránice.

Někteří lidé se nadechují pouze do horní části hrudníku, takže břicho zůstává bez pohybu a často se zvedají pouze klíční kosti. Takovéto mělké dýchání je nedostačující, a proto je nutné osvojit si správnou techniku, aby plíce získávaly díky každému nádechu dostatek kyslíku. Stejně tak dbejme na důkladný výdech: tím se tělo zbavuje škodlivin a vytváří se prostor pro vzduch, který přijde s dalším nádechem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-v-zime-spravne-dychat-rady.html