jaktak.cz

Jak využít psyllium

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Psyllium je vláknina, která vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele vejčitého (indického) – jedná se vlastně o slupky. Tato vláknina je rozpustná ve vodě a používá se zejména pro její příznivé účinky na trávení. Léčivých účinků psyllia je však více. Jak psyllium využít, se dozvíte v našem článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Jitrocel vejčitý neboli indický je bylina, která roste (jak již název napovídá) nejčastěji v Indii, ale také v Pákistánu, Africe, Austrálii, jižní Evropě a dalších teplých zemích.

Psyllium se užívá ve formě výše zmíněného prášku, který je možné rozmíchat ve vodě, ale i v jogurtu. Doporučené dávkování je zhruba 3x denně 2 čajové lžičky psyllia na 250 ml vody. Další možností je užívání kapslí.

Na trhu seženete i potraviny obohacené o psyllium (např. chléb, slané tyčinky, apod.). Psyllium užívejte nejlépe nalačno. Psyllium je vhodné i pro těhotné a kojící ženy a pro děti asi od 3 let, je však třeba snížit dávkování. Doporučuje se začínat s 1 čajovou lžičkou psyllia denně a postupně dávku navyšovat.

Při užívání psyllia dbejte na dostatečný pitný režim.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-psyllium.html