jaktak.cz

Jak upéct kachnu na jablkách | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kachna na jablkách | recept. Pečená kachna je oblíbeným slavnostním jídlem. Kachní maso je samo o sobě chutné a pokud je dobře připravené, tak i šťavnaté. Nejlepší maso má kachna pižmová, kterou určitě znáte pod názvem husokachna nebo kachna čínská. Obsahuje méně tuku než ostatní druhy kachen. Nejlépe chutná jednoduše pečená, připravená pomalu v troubě. Když k masu přidáte ještě mírně navinulá jablka, tak jako v následujícím receptu, nemá chybu. Jablek pod maso přidejte raději více, rozmačkaná do výpeku chutnají výborně.

Co je potřeba

  • kachna
  • několik jablek
  • 4 lžíce medu
  • kmín
  • sůl

Krok 1

Z oloupaných jablek odstraníme jádřince a pokrájíme je i se slupkou na menší části. Vložíme je do pekáče a osolíme. Kachnu dočistíme, zevnitř i zvenku vetřeme sůl promíchanou s kmínem a medem. Takto připravenou kachnu položíme na jablka, podlijeme malým množstvím vody – jablka uvolní vodu a kachna tuk. Nádobu zakryjeme poklicí a vložíme do trouby nastavenou na teplotu 150 °C.

Krok 2

Maso pomalu pečeme při nízké teplotě po dobu asi 3 hodin. Doba se odvíjí podle velikosti kachny, uvedená doba platí pro kachnu o hmotnosti 3,5 kg. Během pečení poléváme maso výpekem a nejméně jednou ji obrátíme, aby se pekla rovnoměrně z obou stran. Pekáč necháme zakrytý. Do masa zbytečně při obracení nepícháme vidličkou, aby maso nebylo vysušené. Po třech hodinách pečení (i dříve, záleží na velikosti drůbeže) by měla mít kachna zlatavou barvu. Slijeme část tuku, odstraníme poklici, teplotu zvýšíme na 200 °C a chvilku dopékáme, aby jsme docílili zlaté a křupavé kůže. Na několika místech opatrně kůži propíchneme (ne maso!), aby vytekl všechen tuk.

Krok 3

Po upečení kachnu naporcujem na díly a jablka rozmačkáme do výpeku. Podáváme s oblíbenou přílohou, doporučuji klasiku, červené zelí a houskový knedlík. Slitý kachní tuk nevyhazujte. Uschovejte ho v uzavřené nádobě v chladničce. Využití najde při přípravě zeleninového rizota, pečení králičího masa a jiných suchých mas.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kachnu-na-jablkach-recept.html