jaktak.cz

Jak upéct indický jablečný koláč | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Indický jablečný koláč | recept. Pod názvem indický koláč jsem si opsala před několika lety recept z jakéhosi časopisu. Dlouho pak ležel bez povšimnutí. Ale od té doby, co jsem ho vyzkoušela, se recept těší velké oblibě mezi mými blízkými. Na první pohled nevypadá jako nic zvláštního, ale jakmile ochutnáte, jistě si ho také zamilujete. Koláč je díky skvěle vyladěnému poměru surovin krásně šťavnatý a přitom dobře drží. Jeho nespornou výhodou je i velice jednoduchá příprava. Většinu ingrediencí totiž odměříte obyčejným hrnkem. Díky tomu můžete snadno měnit použitou dávku.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg jablek (nejlépe kyselejší odrůda)
  • 1 hrnek krupice
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2/3 hrnku krupicového cukru
  • 200 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
  • cca 1 lžíce citronové šťávy
  • rozinky, mletou skořici nebo mletý zázvor podle chuti

Krok 1

V prvním kroku si opereme jablka. Do tohoto receptu se nejlépe hodí kyselejší odrůdy nebo klidně použijte méně zralá jablka, která byste za syrova těžko spotřebovávali. Jablka pak oloupeme, slupky uzavřeme do dózy s víčkem, můžeme je pak usušit jako křížaly nebo je použít jako základ čaje. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy.

Krok 2

Posypeme je skořicí, pokud ji nemáte rádi, klidně ji vynechte, milovníci kořeněných chutí mohou přidat ještě špetku zázvoru, ale opatrně s ním, ať vám nepřebije ostatní chutě. Přisypeme rozinky, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme.

Krok 3

Do jiné mísy nasypeme krupici, polohrubou mouku a cukr, pečlivě zamícháme. Hlubší pekáč vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 180° C.

Krok 4

Do pekáče vysypeme dvě třetiny oslazené moučné směsi, poté navršíme vrstvu jablek, použijeme všechny. Dále přijde zbytek mouky s cukrem, uhladíme povrch. Máslo rozehřejeme opatrně v mikrovlnce nebo v plecháčku na sporáku a přelijeme jím vršek koláče.

Krok 5

Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Pokud máte rádi vyšší koláče, tak použijte menší formu, ale počítejte s tím, že musíte navýšit dobu, v níž bude koláč pobývat v troubě. Hotový koláč lze podávat klidně za tepla, chutná ale i studený.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-indicky-jablecny-kolac-recept.html