jaktak.cz

Jak na citlivé zubní krčky

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na citlivé zubní krčky | rady a tipy. Jakmile zuby začnou bolet, je zle. Často si myslíme, že jde o zubní kaz, ale někdy jsou na vině bolavé, obnažené zubní krčky. Podle statistik se s tímto problémem setkává téměř polovina dospělých. O co přesně jde a jak tomuto zdravotnímu problému čelit?

Co je potřeba

  • kvalitní zubní kartáček
  • kvalitní zubní pasta
  • mezizubní kartáčky
  • dentální nit

Krok 1

Stačí, když si dáte něco studeného, sladkého nebo kyselého – a ostrá, intenzivní bolest projede místem, kde je zubní krček obnažený. I když bolest netrvá dlouho, je tento stav velice nepříjemný. Někteří pacienti se o tomto zdravotním problému dozví až od svého dentisty, protože zkraje si potíží nemusí hned všimnout. Jakmile začne dáseň ustupovat, je to špatné, protože tento stav již nelze zvrátit. Právě pod dásní jsou zubní krčky ukryty.

Krok 2

Díky pečlivé dentální hygieně a pravidelným kontrolám u stomatologa se potíže dají vcelku úspěšně zastavit. Velice důležité je osvojit si v první řadě správnou techniku čištění zubů. To nás naučí právě dentální hygienistka. Obecně platí, že bychom neměli používat tvrdý kartáček. Samotné čištění provádíme šetrně, na kartáček netlačíme, ale raději hygieně věnujme o to více času. Na bolavých místech štětinami nekroužíme, ani nejezdíme po zubech sem a tam ve vodorovném směru. Doporučuje se postupovat od kořene zubu směrem dolů, a tak stírat plak.

Krok 3

Kromě měkkého kartáčku je zásadní i vhodná volba zubní pasty. Vybírat bychom měli z těch, které jsou přímo pro citlivé zubní krčky určeny. Pomáhají i speciální gely.

Rozhodně bychom neměli dělat tu chybu, že se čištění bolavých míst budeme vyhýbat. Tím si zaděláváme na tvorbu zubního kazu. Zanedbaná ústní hygiena může navíc vést i k zánětu dásně.

Pokud jsou zubní krčky hodně citlivé, stomatolog situaci posoudí a může navrhnout několik různých řešení. Například fluoridaci, kdy dochází ke zpevnění, nebo doporučí aplikaci krčkové výplně z kompozitního materiálu.

Krok 4

Zapomínat bychom neměli ani na pravidelný přísun vitamínu C, který zlepšuje stav dásní.

Kartáček bychom měli vyměnit vždy jednou za dva až tři měsíce. Je také dobré střídat zubní pasty, které jsou pro citlivé zubní krčky určené. Rozhodně bychom se neměli zříkat ani mezizubních kartáčků. Práce s nimi však musí být pečlivá a jemná.

Pokud vás obnažené zubní krčky bolí, zkuste vyplachovat ústní dutinu šalvějí nebo heřmánkem.

  • Pokud bolesti nepolevují nebo se přidá horečka či jakýkoliv jiný přiznak, než byl popsán výše, navštivte okamžitě stomatologa.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-citlive-zubni-krcky.html